Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Prestižna nagrada

U SVJETSKOM VRHU Toljaniću priznanje za najbolji pjenušac. Rijeka dobija novi vinski hram

Franjo Toljanić, Mladen Toljanić i Anton Brusić na manifestaciji u Veroni / Foto: I. TOMIĆ
Franjo Toljanić, Mladen Toljanić i Anton Brusić na manifestaciji u Veroni / Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2018. u 7:41 2018-04-19T07:41:50+02:00

Franjo Toljanić je nagrađen u konkurenciji vinara izvan Italije, Francuske i Španjolske, a s njegovim pjenušcem natjecalo se ukupno 150 vina iz 11 zemalja

Vrbnički vinar Franjo Toljanić jučer je u Veroni, na manifestaciji Vinitaly, dobio prestižnu nagradu za najbolji europski pjenušac izvan zemalja Italije, Francuske i Španjolske. U konkurenciji čak 150 uzoraka pjenušaca iz 11 zemalja, ocjenjivački sud od 53 člana, a kojem je predsjedao predsjednik Udruženja enologa Italije Riccardo Cotarelle, izabrao je upravo pjenušac iz Vrbnika kao najbolji. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje specijalizirani časopis za vina Euposia, a Hrvatska je ujedno bila i zemlja partner ovogodišnjeg natjecanja.

Toljanićev pjenušac »Gospoja« kvalitetno je pjenušavo vino od žlahtine za koju proizvođač voli reći da se »u njemu perla kao blistava niska među proizvodima pjeni kao more podno vrbničkih stijena objedinjavajući unikat žlahtine i iskustvo proizvođača u svečanost«. Proizveden je tradicionalnom metodom u suradnji s austrijskim partnerom Sektkellerei Gebruder Szigeti Gmbh.

– Ovo nas je priznanje uvrstilo u sam svjetski vrh proizvođača pjenušaca, a nije potrebno uopće isticati koliki nam je to poticaj kad se zna da je riječ o našim – prvim pjenušcima. Njihovu smo naime proizvodnju pokrenuli 2014. godine, a ono na što smo još ponosniji činjenica je da je pjenušac napravljen vlastitim snagama, znanjem i umijećem ljudi vinarije »Gospoja« – enolog je bio Mladen Toljanić, a u svemu je participirao i Anton Brusić koji će uskoro diplomirati i postati enolog, istaknuo nam je ponosni vlasnik »Gospoje« Franjo Toljanić.

Ovo je izuzetno priznanje za Franju Toljanića, za njegov Vrbnik, ali i za cijeli Kvarner i hrvatsku turističku ponudu, s obzirom na to da je enogastronomija jedan od najjačih i najučinkovitijih alata produljivanja turističke sezone. Upravo zbog toga u Veroni su uz Toljanića bili i direktorica predstavništva HTZ-a u Italiji, Viviana Vukelić, i Vlasta Mastrović, voditeljica projekata TZ-a Kvarnera.

Foto: I. TOMIĆ

– Naravno, priznanje je to ne samo svim članovima »Gospoje« nego i čitavom Kvarneru, Krku, žlahtini kao izuzetnoj vinskoj sorti. Priznanje je to i svim našim naporima pokrenutim prije četvrt stoljeća koji su žlahtinu na vinskoj sceni nametnuli kao nezaobilazno vino, sasvim sigurno i kao odličan potencijal za proizvodnju i na hrvatskom tržištu sve traženijih pjenušaca – završio je Franjo Toljanić, ujedno nas informiravši da početkom lipnja Rijeka postaje bogatija za još jedan viski hram, vinoteku »Gospoja« koja će se, znakovito, nalaziti na – Rivi Boduli.

Foto: I. TOMIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.