Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Otisci "Božjeg arhitekta"

foto TRAGOVIMA GAUDIJA Otkrijte nezaboravnu Barcelonu – grad umjetnosti i očaravajuće arhitekture

Foto: @pol.albarran Instagram
Foto: @pol.albarran Instagram
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 17:00 2019-05-12T17:00:00+02:00

"Kutovi će jednog dana nestati i materijal će se manifestirati u zvjezdanim oblinama: sunce će prodirati sa sve četiri strane i bit će to slika raja… a moja palača će više zračiti od samoga svjetla"

~A. Gaudi

Kažu da svatko jednom mora posjetiti Barcelonu, glavni grad Katalonije poznat po jedinstvenom spoju urbane kulture i očaravajućih prirodnih ljepota te arhitekturi koja ostavlja bez daha. Ova najveća Sredozemna luka mjesto je bogate povijesti sa svojim kvartovima i ulicama koje pričaju neke davne priče.

Ondje ćete pronaći jednu od najljepših gradskih plaža, nepobrojne beach barove i odličnu gastronomsku ponudu, a svaki kutak ovog čarobnog grada naprosto odiše neponovljivim, energičnim i živopisnim duhom toliko svojstvenom Španjolcima.

Poseban šarm ovom gradu daju otisci jednog od najvećih arhitekata u povijesti, remek- djela neponovljivog "Božjeg arhitekta" Antonija Gaudija. Njegove građevine od kojih zastaje dah razlog su zašto je Barcelona s punim pravom proglašena gradom koji očarava svakog putnika. La Sagrada Familia, Casa Vicens, Park Güell i Casa Batlló samo su neke od veličanstvenih znamenitosti koje ćete, jednom kad ih doživite, pamtiti do kraja života.

01lestni_ca

Nanese li vas ikada put u ovaj očaravajući grad, donosimo vam neke od najljepših lokacija s potpisom slavnog arhitekta koje ne smijete propustiti.

1. Casa Batlló

02@dariovero_

Jedan od simbola grada i Gaudijevo remek- djelo koje je slavni slikar Salvador Dalí nazvao "snažnim i besmislenim sjajem raznobojnog mozaika koji isijava iz neobičnih vodenih oblika". Prekrasan primjer art nouveaua očarat će vas jednako svojom vanjštinom, koliko i unutrašnjošću.

2. Sagrada Família

04tulunademielviajes

Bazilika Svete obitelji kruna je Gaudijevog stvaralaštva koja je trebala predstavljati jedinstvo neba i zemlje. Posebno je zanimljiva činjenica kako je ovaj kolosalni kompleks u izgradnji već preko sto godina, a završetak gradnje predviđa se do 2026. godine.

3. Park Güell

05@eljay.smith

06@finallymigg

Jedna od ikona grada, ovaj očaravajući park savršen je izbor za poslijepodnevnu šetnju i istraživanje tragova velikog arhitekta. Ondje ćete pronaći nevjerojatne kamene strukture, staze, građevine i skulpture vrijedne divljenja. Park pruža prekrasan pogled na grad prošaran neobičnim i šarenim umjetničkim građevinama te predstavlja jedno od mjesta koja svakako treba posjetiti.

4. Casa Milà (La Pedrera)

07@dani_hm_bcn

Ova stambena zgrada jedno je od ključnih djela slavnog arhitekta koja svojom vitalnošću predstavlja jedno od najvećih ostvarenja art nouveaua. Bez ijednog kuta i s fasadom u serijama valova, ova veličanstvena zgrada djeluje kao da ritmički diše ostvarujući Gaudijevu viziju: "Kutovi će jednog dana nestati i materijal će se manifestirati u zvjezdanim oblinama: sunce će prodirati sa sve četiri strane i bit će to slika raja… a moja palača će više zračiti od samoga svjetla".

5. Casa Vicens

08aleksandranajda

09@iamsophiasanchez⁣

Jedan od prvih Gaudijevih radova, maštoviti projekt rezidencijalne zgrade izgrađen je za bogatu obitelj koja je posjedovala tvornicu keramike, zbog čega su i dekoracije na zgradi napravljene od tog materijala. Ova neobična zgrada s utjecajima islamske arhitekture smatra se jednim od prvih djela u svijetu napravljenim u secesijskom stilu koje utjelovljuje Gaudijevo oslobađanje od tradicije i stvaranje vlastitog arhitektonskog jezika.

6. Casa Calvet

10@designedtotravel.ro

Izgrađena krajem 19. st. za obitelj bogatih industrijalaca, ova prekrasna zgrada s kamenom fasadom reflektira utjecaj baroka te predstavlja jedno od konvencijalnijih Gaudijevih djela. Izgrađena je u elitnom dijelu grada, a zbog svoje simetrije odudara od njegovog prepoznatljivog stila.

7. Cascada fontana (Parc de la Ciutadella)

11astrid_eckstein

Jedan od prvih projekata na kojima je Gaudi radio još u mladim danima nalazi se na lokaciji Parc de la Ciutadella, jednom od najpoznatijih parkova Barcelone. Dizajnirao ju je Josep Fontseré 1881. godine s mladim Gaudijem kao njegovim asistentom, a inspirirana je poznatom rimskom Fontanom di Trevi. Impresivnu fontanu krase skulpture konja i mitskih bića te mramorni kip Venere u otvorenoj školjci koju je dizajnirao španjolski kipar Venanci Vallmitjana Abarca.

Foto: Instagram

putovanja, barcelona, španjolska, gaudi

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.