Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
13. prosinca 2019.
Festival putnika i putovanja

Šesto izdanje Croatian Travel Festivala u Šibenik dovodi Ivicu Kostelića i Ashley Colburn

Ivica Kostelić govorit će o svojim putovanjima / Foto Damir Škomrlj
Ivica Kostelić govorit će o svojim putovanjima / Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2017. u 11:22 2017-05-24T11:22:42+02:00

Šesto izdanje Croatian Travel Festivala održat će se od 25. do 28. svibnja u Šibeniku. Proslavljeni skijaš i producentica nagrađena Emmyjem zvijezde su trećeg dana festivala

Osvajač svjetskog skijaškog kupa Ivica Kostelić, poznata producentica i novinarka iz SAD-a, Ashley Colburn, proslavljeni alpinist Stipe Božić samo su neka od imena koja će se predstaviti na šestom izdanju Croatian Travel Festivala što će se održati od 25. do 28. svibnja u Šibeniku.

Naš najtrofejniji skijaš, Ivica Kostelić, šibenskoj publici predstavit će se na pozornici postavljenoj na Trgu Ivana Pavla II, trećeg dana održavanja festivala.

Uz najpoznatije domaće putnike i putopisce, po prvi puta Croatian Travel Festival će ugostiti poznatu producenticu i novinarku iz SAD-a, Ashley Colburn.

ctf733_edited

Dobitnica dvije prestižne nagrade Emmy kojima je nagrađena za svoje putopisne dokumentarce, će u priči pod nazivom »Finding the wonder in the World«, u okviru programa trećeg dana festivala otkriti kako je ljubav prema putovanjima i stalnom istraživanju novih destinacija, uspješno pretvorila u svoj »posao iz snova«.

Projekcija dva filma

Novost na festivalu koji već šest godina u Šibeniku okuplja one koji vole putovati, slušati priče o putovanjima, kao i uživati u brojnim fotografijama s destinacija iz svih krajeva svijeta, je i projekcija dva filma. Još jedna novost ovogodišnjeg festivala je i to da će se sva predavanja moći pratiti uživo preko live streaming na Facebook stranici Hrvatski klub putnika.
Drugog dana održavanja festivala prikazat će se film pod nazivom »Sirija na prekretnici rata«, čiji su autori Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek. Film su snimili boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016. Drugi putopisni film pod nazivom »Milijun koraka do mora« , čije je autor Marko Kovač, govori o 30-dnevnom pješačenju od Zagreba do Splita preko sedam planina. Projekcija će se održati u okviru završnog festivalskog dana, u nedjelju.
Pričom o usponu na Mont Blanc i Triglav pod nazivom »Kad Alpe kažu DA!«, šesto izdanje festivala će otvoriti Antonia Viljac i Anita Živković. O ljubavi prema planinama, ali i planinarenju nekad i danas, priču će nastaviti onaj koji na tu temu ima najviše za reći.

ctf343626o

Veliki Stipe Božić i ove godine dolazi na festival, a na pozornici u klubu Azimut će mu se pridružiti Marica Mihaljević koja će otkriti kakav tip planinara su današnji mladi ljudi. Prvi dan festivala svojom će putopisnom pričom iz Kolumbije zatvoriti Vedran Buble.

NAGRADA DIJANA KLARIĆ

Četvrti put zaredom u okviru Croatian Travel Festivala održat će se i dodjela »Nagrade Dijana Klarić«. Za nagradu koja je ustanovljena u spomen na mladu šibensku putnicu, izborit će se pobjednici natječaja na kojeg su se kandidati prijavljivali u pet kategorija: najbolji putopis, najbolja fotografija, najbolji video, najbolji putopisni projekt i putnik/putnica godine. Svečana dodjela nagrada održat će se 28. svibnja u 17 sati u HNK Šibenik.

Povratnici na festival

Jasen Boko će temom »Koliko je danas uopće sigurno putovati? Koje su »zemlje visokog rizika«. U koje se ne savjetuje putovanje i jesu li te države zaista nedostupne za putovanje?« otvoriti drugi dan festivala. »Dalmatinski lav u afričkoj savani« - naziv je predavanja kojim će Vedran Bađun, po drugi put gostovati na festivalu, a osim afričku, publika će kroz predavanje Riane Petanjek, barem na kratko posjetiti i američku džunglu na asfaltu – New York.

ctf78575o

S.A.R.S NA SV. MIHOVILU

Uz predavanja festival nudi i mnoštvo popratnih događanja, ali i dobru zabavu uz nikad bogatiji glazbeni program. Drugog dana održavanja festivala, 26. svibnja, koncert će u klubu Azimut održati sjajna glazbenica i kantautorica Sara Renar, dok će se u subotu, 27. svibnja na tvrđavi Sv. Mihovila održati veliki koncert grupe S.A.R.S.

Treći dan festivala otvaraju »povratnici«, čiji dolazak organizatora uvijek iznova veseli jer je dokaz da na Croatian Travel Festivalu gosti - putnici i putopisci, uživaju jednako kao i brojna publika. Ivona Bačelić - Grgić ispričat će priču o ljetnom osvajanju Baltika, dok će »Putoholičari«, Iva Mihalić Krčmar i Branko Krčmar kroz fotografije i video provesti publiku kroz brojne afričke zemlje. Nikola Horvat publiku prošetati jednom od najatraktivnijih planinarskih staza na svijetu, u predavanju pod nazivom »4300 km na Pacific Crest Trailu«, dok će pak Krešimir Sučević-Međeral odvest ih kroz izdvojene epizode deset i polmjesečnog putovanja života »do kraja svijeta – čvrsto na zemlji«.

Vitomir Maričić o Novom Zelandu

Posljednji dan festivala se baš kao i prvi otvara u »planinarskim cipelama«. Matej Perkov održat će predavanje o zimskim usponima na najviše vrhove Balkana, a posljednjeg dana predavanja će održati Saša Pjanić, Jurica Galić, Ivan Đogić i Riječanin Vitomir Maričić koji će pričati o putovanju na Novi Zeland.

ctf8133o

Croatian Travel Festival je projekt kojeg je Hrvatski klub putnika pokrenuo u Šibeniku, 2012. godine. Ideju organizatora da festival preraste u tradicionalno godišnje okupljanje najpoznatijih putopisaca i putnika podržali su sudionici, ali i publika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.