Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Zimske bebe

ŠTO ZNANOST KAŽE Šest razloga zašto su bebe rođene u studenom posebne

Foto: Freepik
Foto: Freepik
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2018. u 16:30 2018-11-09T16:30:00+01:00

Istraživanja pokazuju da će djeca rođena u ovom mjesecu imati bolje atletske sposobnosti, ići ranije na spavanje i težiti više pri porodu

Buduće mame, ako vam se bliži termin poroda i ovog mjeseca ćete po prvi put zagrliti svoju bebu, možete se smatrati pravim sretnicama. Naime, prema najnovijim znanstvenim istraživanjima, bebe rođene u studenom zaista su posebne. Russel Force, neuroznanstvenik sa Sveučilšta Oxford izjavio je da su životni vijek, visina i težina, navike spavanja i rizik za oboljenja do neke mjere uvjetovani činjenicom u kojem ste mjesecu rođeni.

Pročitajte zanimljive činjenice o bebama rođenim u studenom.

1. Teže više pri porodu

Za razliku od ljetnih beba, djeca rođena u studenom imat će veću porođajnu težinu. Naime, istraživanja sa Harvarda pokazala su da su djeca rođena u zimskim mjesecima u dobi od 7 godina viša i teža od ljetnih beba.

2. Veća je vjerojatnost da će biti sportaši

Prema istraživanjima sportske sposobnosti školske djece, najsposobnija su upravo djeca koja su rođena u studenom: postigli su 10 do 15 % bolje rezultate u atletskim vještinama od svojih vršnjaka.

annie-spratt-245122-unsplash

3. Veća je vjerojatnost da će muška djeca biti ljevoruka

Prema istraživanju sa Sveučilišta u Beču, veći su izgledi da će bebe rođene u periodu između studenog i siječnja biti ljevoruke, što se posebno odnosi na mušku djecu.

4. Ići će ranije na spavanje

Istraživanja pokazuju da proljetne i ljetne bebe kasnije idu na spavanje od onih rođenih u jesenskom i zimskom periodu. Znanost kaže kako je manja vjerojatnost da će bebe rođene u studenom biti noćne ptice (što je dobra vijest za umorne roditelje).

2

5. Imaju manji rizik za neka oboljenja

Prema istraživanjima sa Sveučilišta Oxford, bebe rođene u studenom imaju manju mogućnost oboljenja od multiple skleroze, što je povezano s razinama vitamina D tijekom trudnoće.

6. Veća je vjerojatnost da će živjeti duže

Istraživanja sa Sveučilišta u Chicagu pokazala su da su veći izgledi da će djeca rođena u ovo doba godine doživjeti stoti rođendan.

Izvor: motherly.ly

Foto: freepik, Unsplash

bebe, zimske bebe, djeca

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.