Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 4n
Sutra: 1° 1° 4n
20. siječnja 2019.
Potpora ekološki održivom djelovanju

SAT ZA PLANET ZEMLJU: WWF, veslači i izviđači pozvali građane da u 20,30 sati ugase svjetla

Lanjski  zagrebački 'Sat za plaent Zemlju' / Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Lanjski zagrebački 'Sat za plaent Zemlju' / Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 16:07 2018-03-24T16:07:14+01:00

Povodom »Sata za planet Zemlju«, WWF Adria i Kanu klub Končar organizirali su spust rijekom Savom u Zagrebu, a pritom su istaknuli transparente s porukama: »Poveži se s rijekama«, »Naše rijeke, naše blago!« i »Veslajmo na naše rijeke!«

ZAGREB Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) u subotu je pozvala građane da u 20,30 sati na jedan sat ugase svjetla i time pokažu svoju potporu ekološki održivom djelovanju, a pozivu građanima da sudjeluju u »Satu za planet Zemlju«, WWF-ovoj najvećoj volonterskoj akciji na svijetu, pridružili su se i veslači, izviđači te hrvatske udruge.  

Povodom »Sata za planet Zemlju«, WWF Adria i Kanu klub Končar organizirali su spust rijekom Savom u Zagrebu, a pritom su istaknuli transparente s porukama: »Poveži se s rijekama«, »Naše rijeke, naše blago!« i »Veslajmo na naše rijeke!«.

»Za planet Zemlju« veslalo se od Podsusedskog mosta do Kanu kluba na Jarunu. Dok su se veslači spuštali Savom, izviđači iz Saveza izviđača Hrvatske izradili su brodiće od biorazgradivog papira koje su, uz prigodne poruke, pustiti nizvodno prema Zagrebu. U porukama je pisalo – »Ja volim rijeke«, »Čuvajmo naše rijeke«, »Ako uništimo vodu, uništit ćemo sebe«, »Teče i teče«, »Rijeka Sava je lijepa«, »Voda je život«...

Na spustu Savom sudjelovali su i partneri WWF-a unutar kampanje »Naše rijeke, naše blago!« – Rafting klub Matis iz Varaždina i KPA Vodomar iz Duge Rese te Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Ovogodišnja tema globalne akcije »Sat za planet Zemlju« je očuvanje bioraznolikosti slatkovodnih ekosustava koji se smanjuju zastrašujućom brzinom i najugroženiji su od svih ekosustava.

Predsjednik Kanu kluba Končar Stipe Radelić izjavio je za Hinu da se u akciju uključilo oko 40-ak veslača, među kojima su i njihovi prijatelji iz drugih klubova. »Uživamo u Savi koja je prelijepa i mislim da je mi iz Zagreba ne cijenimo niti volimo dovoljno«, rekao je te dodao da podržavaju WWF-ovu akciju »Sat za planet Zemlju« i sve akcije tog tipa, koje su za zaštitu rijeka.

WWF i udruge traže zaštitu Zrmanje, Krupe i Drave

»Tim činom simbolično ukazujemo na važnost rijeka te podsjećamo sve građane da večeras u 20,30 sati ugase svjetla u svojim domovima i razmisle o svom otisku na planet. Promjena počinje od nas samih«, poručila je Petra Boić Petrač, voditeljica projekta »Sat za planet Zemlju« u WWF Adriji pozivajući građane da se priključe inicijativi kojom WWF obilježava očuvanje bioraznolikosti na rijekama.

Uz to, WWF je pokrenuo peticiju za spas Drave kojoj prijeti izgradnja dviju hidroelektrana. Peticiju pod nazivom »Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana«, građani mogu potpisati na internetskim stranicama WWF-a.

»Kako je WWF ove godine cijelu kampanju usmjerio na povezanost sa zemljom, dajući više prostora biološkoj raznolikosti, a manje dosadašnjoj temi - klimatskim promjenama, i mi smo se toga držali u Hrvatskoj.

Kroz peticiju za spas Drave, namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu, tražimo da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Drava je srce 'Europske Amazone', iznimno bogata biološkom raznolikošću i temelj za bolji život. Nadamo se da će nam ljudi pomoći da je očuvamo tako jedinstvenu kakva jest«, poručila je Boić Petrač.

U akciju se uključila i Eko udruga Zrmanja koja je na rijeci Zrmanji u Obrovcu organizirala volontersku radionicu na kojoj su se izrađivali brodići od papira s ispisanim porukama za očuvanje Zrmanje i Krupe koje su, kako ističu, i dalje pod prijetnjom izgradnje hidroelektrana.

Na Dravi je zaštitarsko-ekološka udruga Zeus prikupljala potpise za peticiju i organizirala radionicu izrade origamija pa su Dravom pustili papirnate brodiće s ispisanim porukama.

Sudjeluju 82 grada

U WWF-u ističu kako će u večeras u akciji »Sat za planet Zemlju« gašenjem javne i dekorativne rasvjete, sudjelovati najmanje 82 hrvatska grada, što je dosad najveći odaziv gradova u Hrvatskoj. Lani je u akciji sudjelovao 70 hrvatskih gradova.

»Najmanje 82 grada u Hrvatskoj će večeras u 20,30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju', koju WWF organizira još od 2007.«, istaknula je Petra Boić Petrač.

WWF je ovu akciju pokrenuo 2007. na inicijativu australskog grada Sydneya čiji su se stanovnici tako obratili svjetskim čelnicima u želji da ih potaknu da djeluju zajedno u usporavanju klimatskih promjena.

U WWF-u kažu da je tijekom godina akcija nadmašila sva očekivanja, te ističu kako će »ove godine zasigurno nadmašiti lanjske podatke kada je sudjelovalo 187 država i više od 7000 gradova u svijetu«.

Od ukupno 38 znamenitosti s popisa svjetske UNESCO-ove kulturne baštine, čak dvije već osam godina predstavljaju boje Hrvatske: dubrovačke gradske zidine i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu, ističu u WWF-u.

U Hrvatskoj će u subotu navečer u mraku biti dubrovačke gradske zidine, riva i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu, arena u Puli, Trsatska gradina, Korzo i gradski toranj u Rijeci, zagrebačka Katedrala i Zrinjevac…

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka