Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Možete krenuti

Psiholozi tvrde: Uranjeno postavljanje božićnih dekoracija čini vas sretnijima

Foto: @santaclaaus_hohoho
Foto: @santaclaaus_hohoho
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 11:39 2019-10-15T11:39:29+02:00

Ukrašavanje doma blagdanskim dekoracijama podiže naše raspoloženje i izaziva izlučivanje dopamina, hormona sreće te nas vraća u bezbrižne dane djetinjstva

Božić je mnogima najdraže doba godine uz koje nas vežu lijepe uspomene i osjećaj sreće. Ako pripadate skupini onih koji ne mogu dočekati da iznesu božićne dekoracije, imamo dobru vijest za vas: psiholozi kažu da su osobe koje rano postave božićne ukrase – sretniji.

Iako se mnogi protive uranjenom blagdanskom ukrašavanju kao marketinškom triku za privlačenje kupaca, drugi pak žele čim prije osjetiti čari blagdanske euforije i s nestrpljenjem čekaju prve dane studenog kako bi konačno dobili opravdanje za ukrašavanje doma najljepšim dekoracijama.

01santaclaaus_hohoho

Koje je pravo vrijeme za postavljanje ukrasa predmet je vječnih debata, a pitate li psihologe, odgovor je jasan: što ranije postavite ukrase, to ćete biti sretniji. Psihoanalitičar Steve McKeown za Unilad je objasnio o čemu se zapravo radi: "U svijetu u kojem vladaju stres i anksioznost, mnogi pojedinci traže način da se povežu sa stvarima koje ih čine sretnima, a božićne dekoracije u nama bude snažna sjećanja iz djetinjstva. Oni nas vraćaju u magično doba dječjeg uzbuđenja, stoga uranjeno postavljanje božićnih ukrasa produžuje taj osjećaj uzbuđenja."

ezgif.com-resize (31)

Giphy

Ukrašavanje doma blagdanskim dekoracijama podiže naše raspoloženje i izaziva izlučivanje dopamina, hormona sreće te nas vraća u bezbrižne dane djetinjstva. Uz najljepše doba godine veže nas osjećaj nostalgije koja pomaže da se povežemo s našom prošlosti i bolje upoznamo sebe. Osim toga, istraživanja su pokazala kako su pojedinci koje vole ukrašavati svoj dom u pravilu društvenije te ih okolina percipira kao ljubazne i druželjubive osobe.

christmas.wonderworld

Stoga, ako više nemate strpljena čekati, počnite s pripremama za blagdansku čaroliju i probudite dijete u sebi. Uostalom, koga briga što okolina kaže?

ezgif.com-resize (32)

Foto: Instagram

božić, božićni ukrasi, božićne dekoracije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.