Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 3n
Sutra: 6° 6° 3n
28. veljače 2020.
Mamini geni

PAMETNI NA MAMU Najnovija istraživanja pokazuju da djeca inteligenciju nasljeđuju od majke

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 16:38 2018-10-18T16:38:25+02:00

Inteligentne osobe mogu se zahvaliti svojim majkama: najnovija istraživanja pokazuju kako upravo majčini geni određuju koliko će dijete biti inteligentno

Svi roditelji vole raspravljati o osobinama koje je dijete naslijedilo od njih: bilo da je riječ o lijepim plavim očima, kovrčavoj kosi, smislu za humor ili inteligenciji – svi se volimo pohvaliti i vidjeti dio sebe u svojoj djeci. No, kad je riječ o inteligenciji, ona se, prema najnovijim istraživanjima, nasljeđuje od majke. Stoga, kad vam partner sljedeći put kaže "Pametan/na je na mene", brzo ćete ga razoružati znanstvenim argumentom.

Naime, najnovija istraživanja pokazuju kako upravo majčini geni određuju koliko će dijete biti inteligentno, a rezultati istraživanja pokazuju da otac nema ulogu kad je riječ o prijenosu gena odgovornih za razvoj inteligencije. Razlog tome leži u kromosomu X koji je odgovoran za takozvane "pametne" gene, a pošto, za razliku od očeva, majke nose dva kromosoma X, veća je vjerojatnost da će upravo one prenijeti "pametne" gene. Također, znanstvenici su naglasili kako postoji velika mogućnost da se geni odgovorni za razvoj naprednih kognitivnih sposobnosti koji se prenose od oca sami deaktiviraju.

senjuti-kundu-413243-unsplash

Mame imaju i veliku ulogu u razvoju inteligencije djeteta koja je neuvjetovana genetikom: novija istraživanja provedena na Sveučilištu Washington sugeriraju kako je upravo čvrsta povezanost između majke i djeteta ključna za razvoj određenih dijelova mozga. I sami svmo svjesni važnosti emocionalne povezanosti majke i djeteta za njegov razvoj: majke ohrabruju djecu da istražuju svijet dajući im samopouzdanje i potiču ih u rješavanju problema. Sve su to važni koraci koji pomažu djeci da otključaju svoje potencijale.

liana-mikah-665127-unsplash

Mame, imate li sada ogroman smiješak na licu? Vjerojatno ste potvrdno kimale glavom čitajući ovaj tekst i govorile u sebi "Znala sam...". Sad znate što ćete odgovoriti partneru kad vam sljedeći put kaže "Pametan je na mene".

valeria-zoncoll-145929-unsplash

Foto: Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.