Grad: Rijeka
Danas: °
Sutra: ° °
29. ožujka 2017.
Parangal došao na naplatu

Zaživio novi pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu

Foto: L. ČERNJUL
Foto: L. ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2011. u 12:07 2011-01-07T12:07:33+01:00

Novost je godišnja dozvola za ribolov pridnenim parangalom. Nju se može prodati samo ribolovcima, vlasnicima godišnjih dozvola za sportski, odnosno rekreacijski ribolov. Ta dozvola plaća se 300 kuna godišnje

Malo prije Božića sreo sam jednog poznanika, zagriženog ribolovca. Dobro znamo kakve su bile meteorološke prilike posljednjih mjeseci, a on se hvali da dobro lovi. Kako i kada, pitam ga s čuđenjem? Objašnjava mi da koristi svaku priliku za odlazak na more, samo neka ne puše i ne pada. Hladnoća mu je najmanji problem, može se izdržati tri, četiri sata. Ne odlazi daleko, koju stotinu metara od lučice gdje ima vez. Dovoljno za dobar ulov. Arbuni se odlično love, ima jedan brak dosta blizu obale, a zagrize i koji od njegovih rođaka, poput fratra ili okana. Ako lovi poslijepodne, produži malo i za mraka, mijenja alat, ulovi se tada i koja lignja, iako to nije njihov pravi teren. Zadovoljan je, posebno uz saznanje da lignji nema na pravim, nekad bogatim lovištima.

Taj moj prijatelj, čovjek bogatog ribolovnog iskustva, zadovoljan je i kad ulovi samo jednu ribu ili lignju. Nije od onih koji ulove deset riba, pa su ljuti što nisu ulovili jedanaest, a kad ulove 20 opet su ljuti zbog one 21. koja se otkinula s udice. Njemu je najvažnije da se ne vrati kući posve praznih ruku, a još mu je važnije što je proveo vrijeme na moru, u prirodi i na zraku. A čim se ode na more, uvijek postoji šansa za ulov. Nevažno je što će se naći na udici.

Takvi, a ima ih mnogo, već prvih dana u godini žure po dozvole za sportski ili rekreacijski ribolov. Ne žele sebi dozvoliti da izgube dan ako su vremenski uvjeti povoljni. Također, ne žele biti u prekršaju, kažu da su kontrole na moru sve učestalije. Žele u ribolov i sve po propisima, a većina njih ne zna da ih čeka neugodna čestitka. Početkom prošle godine su prosvjedovali, sada će plaćati. S prvim danom godine stupio je na snagu novi Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru. Jedan od podzakonskih dokumenata Zakona o morskom ribarstvu što je donesen u prvoj polovici prošle godine.
   

Mnogo udica, malo ribe

Šuškalo se tada o zabrani parangala u sportskom ribolovu, organizirani su zbog toga prosvjedi na obali, i u Zagrebu. Parangal nije zabranjen, ali sada sportski i rekreacijski ribolovci za njega moraju plaćati posebnu dozvolu. Uz onu što su je i dosad plaćali! U novom Pravilniku o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru objedinjena su dva dosadašnja podzakonska akta kojim su regulirane iste vrste ribolova – sportski i rekreacijski. Osnovne odredbe, kao i cijene ribolovnih dozvola, ostaju nepromijenjene. Najveća je novost ta posebna dozvola za parangal.

Dozvole za sportski i rekreacijski ribolov ostaju iste – dnevne i višednevne, odnosno godišnje. Dozvola za sportski ribolov vrijedi samo uz iskaznicu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, odnosno nacionalnog ribolovnog saveza za inozemne turiste. Godišnju dozvolu, kao i dosad, mogu dobiti samo hrvatski državljani. Novost je godišnja dozvola za ribolov pridnenim parangalom. Nju se može prodati samo ribolovcima vlasnicima godišnjih dozvola za sportski, odnosno rekreacijski ribolov. Ta dozvola plaća se 300 kuna godišnje, jednako za sportske i rekreacijske ribolovce.

Kad bi kreatori propisa znali što većina takvih ribolovaca diže na parangalu, i koliko ga uopće rabe, vjerojatno ne bi odrezali toliku cijenu. Ne valja suditi po rijetkim pojedincima koji tope parangale na bogatim lovištima, dižu velike količine ribe i često prodaju lovinu, čime krše zakon. Znam prekršitelje druge vrste, oni tope po 200, pa i 300 udica, a dižu tri-četiri ribe. Parangal sa 100 udica položen u Riječkom zaljevu često se diže prazan, čak s nepojedenom ješkom. Tko želi loviti parangalom, sada je po davanjima praktički izjednačen s malim ribarima. A, oni smiju topiti 100 metara mreža...
   

Cijene dozvola po starom

Nepromijenjene ostaju cijene dozvola za sportski i rekreacijski ribolov, za dnevne i višednevne identične za obje kategorije. Dozvola za jedan dan stoji 60 kuna, za tri dana 150, za sedam 300 i za 30 dana 700 kuna. Godišnja za sportski ribolov za osobe do 18 godina života i invalide Domovinskog rata plaća se 10 kuna, dok za istu kategoriju rekreacijska dozvola stoji 100 kuna. Sportska godišnja za umirovljenike i osobe koje su navršile 60 godina života - 60, a rekreacijska 100 kuna. Za najmasovniju grupaciju ribolovaca, osobe od 19 do 59 godina života sportska godišnja dozvola stoji 350, a rekreacijska 500 kuna. Žitelji otoka i poluotoka Pelješca stariji od 65 godina ne plaćaju dozvolu za rekreacijski ribolov.  Ponavljamo i najvažniju novost - godišnja dozvola za ribolov parangalom plaća se 300 kuna.

Posebnim propisom, kao i dosad, reguliran je lov velikih riba - tune, igluna i iglana. Za tu vrstu ribolova - big game fishing - plaćaju se posebne, skuplje dozvole, s većim vremenskim ograničenjem. Dnevno je dozvoljeno uloviti samo jednu ribu.

Vrsta i količina alata

Nepromijenjene ostaju vrste i količina alata što se smiju rabiti u sportskom i rekreacijskom ribolovu, identično za obje kategorije. Ponovimo - udičarski alati su: tunja (odmet, ometac), povraz (kančenica, kanjevaca), povlačni povraz ili panula, te povraz s kukom za lov glavonožaca. Od svakog alata mogu se koristiti do dva komada, s najviše po tri udice na svakom, osim povraza za glavonošce čija je konstrukcija drukčija i nema udica. Prilikom ribolova s navedenim alatima dozvoljena je upotreba štapa i role. Vlasnici godišnjih dozvola mogu, također, koristiti po dva komada osti i naprave (trapule) za lov velikog crva. Nadalje, dozvoljeno im je korištenje umjetne rasvjete jačine do najviše 400 kandela u ribolovu ostima i kukom za lov glavonožaca. Godišnja dozvola, ponavljamo, uvjet je za ribolov pridnenim parangalom, uz posjedovanje posebne dozvole. Može se koristiti jedan ili više njih s maksimalno 100 udica.

Za obje kategorije ostaje još po jedan ribolovni alat dopušten samo uz godišnju dozvolu. U sportskom ribolovu to je podvodna puška, do dva komada, kako stoji u pravilniku. Rekreativci smiju koristiti vrše za ribu, do tri komada. Podvodni ribolov reguliran je na dosadašnji način - dopuštena je upotreba baterijske svjetiljke, zabranjena upotreba aparata za disanje pod morem, zabranjeno tegljenje ribolovca, a obavezna upotreba signalne plutače. Bavljenje podvodnim ribolovom zabranjeno je osobama mlađima od 16 godina, što je istaknuto na juniorskoj dozvoli za sportski ribolov.

Odredbe o dopuštenoj količini dnevnog ulova u sportskom i rekreacijskom ribolovu znane su onim koji se tim ribolovom bave. Količina je propisana Zakonom o morskom ribarstvu, tu nema ničeg novog. Dnevno je dopušteno uloviti i sakupiti do pet kilograma riba i drugih morskih organizama. Dozvoljeno je prekoračenje za težinu jedne trofejne ribe ili drugog morskog organizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka