Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
22. ožujka 2019.
Pseće plaže

foto Na Kvarneru sve brojnija mjesta za osvježenje kućnih ljubimaca

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2017. u 19:48 2017-08-18T19:48:00+02:00

Plaže za pse već su sasvim normalna stvar – barem na Kvarneru. Ovakva mjesta privlače velik broj turista, ali i domaćem stanovništvu olakšavaju ljetovanje. U Hrvatskoj, što se tiče plaža za pse, govorimo o rastućem trendu, a sam Kvarner već se pozicionirao kao »pet friendly« destinacija odnosno destinacija s najviše lokacija na kojima je dozvoljen pristup psima.

Kao da su napori vlasnika kućnih ljubimaca da se njihovim četveronožnim prijateljima omogući mjesto gdje će se moći osvježiti od paklenih vrućina – napokon urodili plodom. A čini se da je i turistički sektor dobro odreagirao – shvativši da treba razvijati takvu ponudu i udovoljiti jednom specifičnom tržištu.

– Regija Kvarner zasigurno prednjači u uređenju plaža, kampova, hotela, privatnog smještaja i restorana za prihvat »čovjekovog najboljeg prijatelja«, a svjetsku pažnju izvao je »Monty´s Dog Beach & Bar« u Crikvenici – bar za pse, komentira ovaj trend direktorica TZ-a Kvarnera, Irena Peršić Živadinov. Prve plaže za pse na Kvarneru potaknule su veliki interes javnosti, interes stranih zemalja, a istatistika nam u tome ide u prilog: svaki četvrti Nijemac ima kućnog ljubimca, a oni su na Kvarneru najbrojniji gosti.

LT1608MG1

– Na taj način smo se otvorili nišama i omogućili da vlasnici pasa i drugih kućnih ljubimaca mogu na Kvarneru naći sve što im zatreba. Kako bi im tu ponudu još više približili, Turistička zajednica Kvarnera razvila je više oznaka kvalitete koje vlasnicima kućnih ljubimaca pomažu da odmor s kućnim ljubimcima bude savršen: nazivom »Pet Friendly«, »Dog Friendly« – oznakama gostoljubivosti za kućne ljubimce označeni su pružatelji usluga koji su specijalizirani za domaćinstvo ljubimcima i njihovim vlasnicima, dalje je navela.

 Kantrida i Brajdica

Rijeka ima dvije plaže za pse – jedna se nalazi na Kantridi, a druga na Brajdici. Jednog jutra kada ju je odlučila posjetiti naša novinarska ekipa, plaža na Brajdici bilo je idealna za uživanje u »morskim radostima«. Vrućina je izostala, kao i gužva. Svi kupači koje smo zatekli sa svojim malenim dlakavcima izrazili su zadovoljstvo ovakvim sadržajem. Izdvojili su oni pritom neke nedostatke – ali to su zapravo finese.

LT1608MG6

– Svake godine dolazim u Rijeku i uvijek na ovu plažu. Ovdje je prekrasno, rekla nam je jedna turistkinja iz Osijeka koja je željela ostati anonimna.
Alen Pavačić iz Rijeke bio je malo rječitiji. On se redovito kupa baš na ovom kupalištu i za njega je to top destinacija – a bio je svugdje gdje može sa svojim ljubimcima – Kofi i Kajšom.

– Tu nema gužvi. Na Kantridi i u Kostreni ima previše pasa, a plaža u Crikvenici nudi pak nešto drugo – jedan turističkiji »štimung«, govori Alen.
– Ovdje je čisto more, mirno je. Ima svu opremu. Atmosfera je dobra, navodi naš sugovornik. Loše je, navodi, što nije u potpunosti ograđena od dijela na kojem je zabranjen pristup, a koji nije siguran, pa tamo psi odlaze.

LT1608MG5

Redovit gost Brajdice je i Željko Linić koji je u načelu zadovoljan ovim kupalištem. Ovdje je prekrasno, smatra Linić.

– Brajdica mi je blizu, dobra je za ulazak u more jer nema škalina, a moj pas ima problema s kukovima. Imam besplatni parking, ali nisam zadovoljan čistoćom, dodao je. Otkrio nam je da su korisnici sami morali popravljati tuš.

– Tu se zna, uz rub plaže obale, naći svakakvo smeće, pa to onda sami čistimo jer su službe prespore. Zatim smo sami popravili tuš, to jest montirali gumenu cijev kako bi ljubimce otuširali. I tako. Tu se svi nekako znamo, domaća je atmosfera, pa onda i zajednički odreagiramo kada treba, zaključio je Željko Linić.

LT1608MG7

Na jutarnjem osvježenju bila je i Zoe čiju vlasnicu Tamaru najviše čude građani koji dolaze na Brajdicu ne znajući da je riječ o psećoj plaži.
– Pa im onda životinje smetaju, frkću nosom, glasno komentiraju kako su psi neodgojeni. Ali, ja sam ograničena, da nemam psa ne bih bila ovdje, kupala bih se negdje drugdje. Ali tu dolaze jer je ovdje zapravo jako, jako dobro, rekla nam je Tamara.

Melita Rupenović bila je na mnogim drugim plažama, ali ovdje je dobro jer plaža ima adekvatni tuš i nema previše ljudi. To je za nju najbitnije.
– Doći doma, a da psa ne otuširaš to ne ide. Životinja bi se počela češati. Tako da moraš psa poslije kupanja otuširati i to je glavni razlog zašto sam tu stalno, rekla nam je Rupenović.

Lošinjska idila

Kada je riječ o drugim lokacijama Kvarnera, na području Turističke zajednice grada Malog Lošinja ima čak deset mjesta gdje se lajavci mogu osvježiti – to su: Artatore, uvala Kovčanje, Valdarke, uvala Čikat na putu prema crkvici Annunziata, zatim lokacija između Velog žala i Lanterne, između Bojčića i Zagazinjina, uvala iza lukobrana na Rovenskoj u Velom Lošinju, uvala Kambunare na Unijama, uvala Parknu na otoku Iloviku i uvala Tijesni na otoku Susku.

LT1608MG2

– I Lošinj je prepoznao sve veći porast trenda gostiju koji na svoj odmor i turistička putovanja vode svoje najbolje prijatelje – kućne ljubimce te je tako osim dosadašnjih lokacija za kupanje namijenjenih kućnim ljubimcima, otok vitalnosti ove godine uredio i četiri nove plaže za pse; i to u uvali Artatore, uvali Kovčanje, Valdarkama i uvali Čikat, komentiraju u Turističkoj zajednici grada Lošinj.

– Prema trenutnim reakcijama i komentarima, gosti pohvaljuju inicijative te su zadovoljni novouređenim plažama, navode u Turističkoj zajednici.
Osim tabela s oznakom za dozvoljeno kupanje i kanta za otpad, na određenim lošinjskim plažama postavljeni su i tuševi. Ovom prilikom Turistička zajednica moli sve korisnike da odgovorno brinu o svojim ljubimcima, pokupe za njima otpad i da ne zaborave ipak ponijeti vodu i suncobran.

Najbolja Podvorska

Kao pet friendly destinacija već je svoj status izgradila Crikvenica koja ima plažu Podvorsku. Ova plaža svojedobno je u Columbovom kutku na portalu Top destinacije proglašena najboljom plažom za pse na hrvatskoj obali, da bi lani bila druga u okviru godišnjih turističkih nagrada. Podsjetimo, priča o ovoj plaži započela je 2010. godine. Nasip lučice Podvorska prethodno je godinama bilo popularno mjesto za šetnju pasa, kako među domicilnim stanovništvom, tako i među turistima.

LT1608MG10

Svake se godine dodaje neki novi sadržaj, tako da je plaža do sada opremljena nadstrešnicama za kućne ljubimce, posebnom kantom za otpad s vrećicama za njegovo skupljanje i klupama, ima poseban tuš. Na području plaže posađena su stabla borova, tako da će za koju godinu plaža imati i prirodnu hladovinu. Čistoća mora i obale na plaži za pse dodatni je argument koji pokazuje da Podvorska donosi novu turističku kvalitetu Crikvenici.
– Crikvenica je već prepoznata kao regija koja prihvaća ljubimce, a to se vidi i na terenu, rekla nam je direktorica TZ-a grada Crikvenice Marijana Biondić.

– Sve je više i upita za smještajem u kojem primaju kućne ljubimce. A Crikvenica osim plaže ima i hotele, i restoran, a tu su i popratni sadržaji. Tako za sredinu rujna odnosno za 16. i 17. rujna pripremamo »Crikvenica 4 pets« koja će vlasnicima i kućnim ljubimcima ponuditi razne sportske – zabavne sadržaje. Riječ je definitivno o niši koju treba razvijati jer ona privlači turiste veće platežne moći, smatra Marijana Biondić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka