Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Imunitet

NOVO ISTRAŽIVANJE Djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce rjeđe obolijevaju od alergija

Pexels.com
Pexels.com
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2019. u 8:16 2019-02-15T08:16:06+01:00

Rezultati istraživanja su pokazali da što su brojniji kućni ljubimci s kojima djeca žive, od pasa do mačaka, to je manji rizik da obole od raznih tipičnih alergijskih bolesti

Tko živi od malih nogu sa psom ili mačkom rjeđe obolijeva od bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i ekcema. Potvrdilo je to novo istraživanje koje je provelo Sveučilište u Göteborgu. Ne povodite se za stereotipima i »zlim jezicima« kada su u pitanju životinje jer odrastanje s kućnim ljubimcima neće dovesti do češćeg obolijevanja vaše djece već naprotiv, poboljšati će im zdravlje po pitanju raznih alergija. Potvrdilo je to istraživanje Sveučilišta Göteborg provedeno na 1.278 ispitanika, a koji su praćeni u razdoblju od 6 do 12-tog mjeseca života pa sve do navršenih 8 do 9 godina, naravno uz suglasnost i pomoć njihovih roditelja

Rezultati istraživanja su pokazali da što su brojniji kućni ljubimci s kojima djeca žive, od pasa do mačaka, to je manji rizik da obole od raznih tipičnih alergijskih bolesti. Istraživanje je provedeno nad dvije grupe djece, a rezultati su svaki put potvrdili kako su suživot s kućnim ljubimcima i rizik od alergijskih bolesti usko povezani. Drugim riječima, istraživanje je pokazalo kako se rizik da će djeca bez kućnih ljubimaca oboljeti od neke alergije kreće oko 50 posto, dok u slučaju da dijete živi s jednim kućnim ljubimcem taj rizik opada na 35 do 40 posto. Ukoliko dijete živi s čak tri kućna ljubimca taj se rizik spušta na samo 20 posto te čak i niže u slučaju još većeg broja ljubimaca.

Četveronožni prijatelji ne samo da utječu na naše raspoloženje i emotivno zdravlje već štoviše, utječu na zaštitu i jačanje našeg imunološkog sustava. Djeca koja kod kuće imaju neku životinju u puno manjoj mjeri pate i od anksioznih napadaja te su manje povučena. Kućni ljubimci mogu pružiti svakome i utjehu u teškim trenucima, pa tako više od 40 posto djece kao prvo biće od kojeg traže utjehu spomenulo je svog kućnog ljubimca. Naravno, u slučaju da imate dvoje ili više djece, kućni ljubimci mogu biti dodatno opterećenje jer zahtjevaju brigu i pažnju, no kada pomislite na zdravlje djece, vrijedi uhvatiti se ukoštac s još jednom brigom više.

Voditelj istraživanja, profesor Bill Hesselmar, vanjski suradnik sveučilišta u Göteborgu, istaknuo je kako je suživot s kućnim ljubimcima pritom samo jedan od faktora koji umanjuje rizik od alergijskih bolesti. Također, i kako su još dva elementa vrlo bitna da bi djeca rjeđe obolijevala od alergija. Prvi je roditi se prirodnim porodom, a drugi je odrastati uz braću ili sestre.

Tinejdžeri vole miševe

Opsežno i višegodišnje istraživanje koje je proveo RightPet u čak 74 zemlje pokazalo je da kućni ljubimac koji apsolutno najviše usrećuje djecu i tinejdžere u dobi od 10 do 17 godina je miš! Razlozi za to su što je mišić simpatičan, lako je o njemu brinuti i izvrstan je za zbijanje šala. Od 17 godina nadalje, kao kućni ljubimci prednjače psi i mačke.

Psi daju sigurnost

Pojedina istraživanja provedena 2018. godine pokazala su da, primjerice mnoge žene, bolje spavaju pored psa, nego li partnera. Prisutnost psa im pomaže da se osjećaju sigurno i utješno, rezultat je to istraživanja, kao i da to ne vrijedi ako spavaju s mačkom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.