Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
8. prosinca 2019.
Postignite unutrašnji mir

NAUČITE ŽIVJETI Sofrologija je popularna metoda opuštanja kojom ćete u samo 10 minuta pobijediti anksioznost

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2019. u 10:25 2019-01-07T10:25:01+01:00

Zaboravite na mindfulness, ova tehnika za opuštanje iz 60-ih godina pomoći će vam riješiti se stresa, anksioznosti i osjećaja praznine

Užurban način života uzima svoj danak na našim tijelima, ali i umu.

Mnogi se od nas osjećaju uhvaćeno u brzom ritmu gradskog života zbog kojeg nam se ponekad čini da nemamo ni trenutak da udahnemo i pokušamo se opustiti.

Toliko je dostupnih tehnika za meditaciju (čak preko tisuću mindfulness aplikacija!), ali mnogima je teško pokrenuti se i 'ukrasti' malo vremena za sebe kako bi se opustili u tišini uma.

1daiga-ellaby-354478-unsplash

Ako vas je cijela fama oko mindfulnessa zaobišla, predstavljamo vam novu tehniku u kojoj ćete se možda lakše pronaći. Sofrologija je stara tehnika za opuštanje koja će u 2019. godini doživjeti svoj veliki povratak. Radi se o metodi koja koristi mentalne i fizičke vježbe kako biste postigli budnost uma u opuštenom tijelu. Sastoji se od mješavine meditativnih i opuštajućih tehnika te vježbi disanja pomoću nježnih pokreta i vizualizacije.

2deniz-altindas-38128-unsplash

Sofrologija je pristup koji je 60-ih godina u Španjolskoj osmislio neurofizijatar prof. Alfonso Caycedo. Proveo je desetljeća proučavajući jogu, budističku meditaciju, hipnozu i japanske zen- tehnike kako bi pronašao najbolji način da ljudima omogući usavršavanje na njihovim razinama svijesti. Njegova je filozofija rezultat koji je najbolje opisati kao spoj zapadne metode opuštanja i meditacije istoka. Svoju je tehniku jednostavno opisao pod krilaticom- 'naučite živjeti'.

Kako vježbati sofrologiju

3jared-rice-388260-unsplash

Zatvorite oči, duboko udahnite i zadržite dah nekoliko sekundi istovremeno naprežući sve mišiće u tijelu. Zatim polako izdahnite i opustite mišiće. Osjećat ćete da vam se tijelo i um opuštaju i umiruju. Sva pažnja treba vam biti usmjerena na duboko disanje, a u sebi pokušajte vizualizirati pozitivan događaj iz prošlosti u kojem ste se osjećali sretno i ispunjeno kako bi vaša podsvijest negativnu percepciju zamijenila pozitivnom.

Za vježbanje je potrebno odvojiti deset minuta tijekom dana, a vrlo ćete brzo primijetiti kako će vaše tijelo i um početi reagirati takozvanom "dinamičkom relaksacijom" i polako ćete se vraćati u svoj unutrašnji mir. Ovim načinom postići ćete iscjeljujuće stanje tijela i uma te eliminirati stres, anksioznost i osjećaj iscrpljenosti. Ova će vam tehnika također pomoći da poboljšate san i pozitivno razmišljanje.

Mnoge škole i fakulteti uvrstili su sofrologiju kao metodu pomoći učenicima i studentima za rješavanje stresa, no koriste ju i mnoge trudnice kao opuštajuću vježbu i pripremu za porod, ali i korporacije kako bi pomogle zaposlenicima pri osjećaju stresa i iscrpljenosti.

Iako se tehnika već desetljećima koristi u Francuskoj i Švicarskoj, trend je zahvatio i Veliku Britaniju te polako ulazi na velika vrata kao efektivna metoda opuštanja. Stoga, sljedeći put kad se budete osjećali kao da ste došli do točke ključanja, prisjetite se kako vas od unutrašnjeg mira dijeli samo nekoliko dubokih udaha.

5frank-mckenna-127338-unsplash

Izvor: glamourmagazine.co.uk

Foto: Unsplash

sofrologija, meditacija

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.