Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
12. prosinca 2018.
Kućni ljubimci

MAČKE NIKAKO NE VOLE VOŽNJU No postoje stvari koje možete učiniti da im olakšate stres

MAČKE NIKAKO NE VOLE VOŽNJU No postoje stvari koje možete učiniti da im olakšate stres
MAČKE NIKAKO NE VOLE VOŽNJU No postoje stvari koje možete učiniti da im olakšate stres
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2017. u 12:29 2017-09-01T12:29:00+02:00

Dobro je poznato da mačke ne vole putovanja jer ne vole mijenjati životni prostor, a sklone su i mučninama, pa mučno postaje i vlasnicima kada moraju slušati glasne mačje žalopojke, piše njemačka agencija za dobrobit životinja nudeći savjete kako vožnju automobilom ipak učiniti podnošljivom.

Za početak, mačku nije lako nagovoriti da uđe u prijenosnu torbu ili kavez, a kada to vlasniku konačno uspije mačka će se toliko glasno žaliti da će lako moguće vlasnika i rasplakati.

Zato agencija Deutsche Tierschutverbund savjetuje da se mačke, dok su još malene, počnu navikavati na ulazak u prijenosnu torbu. Kada mačić prvi put uđe u torbu ili kavez, ako se osjeća smireno, valja nakratko zatvoriti vrata, a kada mačić izađe svakako je potrebno nagraditi ga grickalicom.

Taj proces treba ponavljati postupno povećavajući duljinu boravka iza zatvorenih vrata kaveza/torbe. Po svakom izlasku mačića obvezno nagraditi, savjetuje agencija.

Mačke imaju odličan njuh i upravo to može pomoći pri vožnji automobilom. Da bi vlasnik smirio mačku trebao bi njezinu dekicu položenu na dno kaveza/torbe namirisati posebnim sprejem za smirenje. To sredstvo sadrži umjetne feromone koji pomažu mački da se opusti.

Facijalni feromoni koje mačka prirodno proizvodi luče se žlijezdama u njezinoj glavi i služe za obilježavanje poznatog teritorija što čini trljanjem glave o stvari.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka