Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Omiljena aktivnost na otvorenom

foto Ljeto na livadi: Joga mijenja stil života, stav prema ljudima, svijetu i samom sebi

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2017. u 8:47 2017-08-09T08:47:17+02:00

Svježi povjetarac, zvukovi prirode i zelenilo Maksimirskog parka idealna su kulisa za aktivnost u kojoj se izmjenjuju istezanje, opuštanje, vježbe snage i ravnoteže. Sat je besplatan, a program vodi Barbara Topolčić Tkalec s Registered Yoga Teacher Traininga iz Divya yoga škole

Usred grada koji se danima pregrijavao na gotovo 40 stupnjeva Celzijevih, pod krošnjama stoljetnih hrastova život je podnošljiviji, a tjelesna aktivnost, koje se ovih dana na gradskom asfaltu svi klonimo, postaje apsolutno prihvatljivom. Za 20 vježbača, koliko ih se protekle subote okupilo na jutarnjem satu joge u zagrebačkom Maksimiru, tropske vrućine nisu prepreka zbog koje bi bili spremni odreći se sata posvećenog sebi i svom tijelu. Na livadi ispod Vidikovca, svake subote, čitavog ljeta, vodi ga Barbara Topolčić Tkalec s Registered Yoga Teacher Traininga iz Divya yoga škole.

Sat je besplatan, a Zagrepčani slobodni doći ako, i kad to požele. Većina onih koji dođu na jogu dobro su motivirani, pa se tako ova grupa nije osula čak ni u udarnom, najtoplijem tjednu kolovoza, kad je grad praktički prazan.

Zvuk prirode

Za treniranje nije potrebna nikakva investicija. Ako nemate prostirku, dovoljan je ručnik za plažu. I dobra volja. Ovdje je očito ima dosta, vidi se to na licima... Svježi povjetarac, zvukovi prirode i zelenilo Maksimirskog parka idealna su kulisa za aktivnost u kojoj se izmjenjuju istezanje, opuštanje, vježbe snage i ravnoteže. Trenerica Barbara objašnjava prednosti tjelesne aktivnosti u prirodi.

z0508n10

– Ovdje na sat joge već dođete zagrijani, imate prirodno okruženje, zvuk prirode, odmah ste povučeni u sebe. Iskustvo je posebno, za svakog drukčije, najbolje je probati – kaže Barbara. Na jogu na otvorenom dolaze, kaže, ljudi svih dobi, od djece do umirovljenika. »Može doći tko god želi. Vježbe su prilagođene svima, od naprednih do apsolutnih početnika«, kaže trenerica.

Više žena

Žene su na maksimirskoj jogi na otvorenom u apsolutnoj prednosti, u subotnju su grupu došla samo trojica muškaraca. Ali na pitanje je li joga doista  ženska aktivnost, Barbara odgovara niječno: »To nije točno. U nekim stilovima joge čak prevladavaju muškarci«.

Ova 35-godišnja Zagrepčanka školovana je njegovateljica i majka četvero djece. Jogom se namjerava baviti profesionalno pa pohađa tečaj Divya yoga škole kojim će steći status učitelja joge. Na promjenu profesije motiviralo ju je, kaže, roditeljstvo i osobni zdravstveni problemi, ali i želja za promjenom.

z0508n2

– Krenete radi fizičke dobrobiti, a na kraju se to završi tako da se mijenjate iznutra. Medicinski, joga je dobra za sve tegobe, probleme s kralježnicom, glavobolje... Nema čovjeka kojem ne može biti prilagođena, niti položaja koji ne možete raditi – poručuje Barbara. Treba, kaže, ipak biti oprezan i najprije ići na vođene sate da bi se izbjegle ozljede.  

Pozitivna atmosfera

Trčanje, bicikliranje i joga u Maksimiru su ovog ljeta uvjerljivo najpopularniji. Specifično je u slučaju joge, uvjerava trenerica tradicionalne joge, što se kroz tu akivnost mijenja stil života, stav prema svijetu, ljudima, i prema samome sebi. Današnjem čovjeku, zaključuje, treba takva promjena.  

S njom se slažu i Zagrepčani koji su prostrli ručnike i prostirke u ugodnom hladu kraj jezera. Vrućina je ovdje, kažu, podnošljiva, čak i motivira na izlazak u prirodu. Najstarija među njima dobrano je zakoračila u sedamdesete, ali unatoč tome zavidno je gipka i uspijeva zauzeti i prilično zahtjevne položaje. Može to, po svoj prilici, zahvaliti upravo treninzima joge, koje je na neko vrijeme prekinula zbog problema s koljenom.

Velimir (48) bavi se jogom već nekoliko godina, a počeo je upravo s Barbarom u grupi. »Joga balansira tijelo, um, usklađuje«, argumentira svoju odluku da se bavi baš tom aktivnošću. Vježbanje na otvorenom, kaže, ima puno benefita jer je prozračnost puno bolja nego u zatvorenom.

z0508n6

– Podloga je doduše malo neravna, ali i to ima svoje čari, jer se kroz neko vrijeme čovjek izbalansira na stopalima i na nogama, tako da neke vježbe u dvorani postaje puno lakše raditi – objašnjava Velimir. U Maksimir dolazi gotovo svake subote, a vježbanje u prirodi zdušno svima preporučuje.

Za socijalnu radnicu Andrijanu (51) joga u Maksimiru ljetna je koncepcija, dok u ostatku godine trenira pilates. Privukla ju je, otkriva, priroda, dobro društvo i pozitivna atmosfera. Vrućina je ne ometa. »Pa u hladu smo«, kaže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva