Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Britanska studija

Kako roditelji utječu na opijanje tinejdžera?

Kako roditelji utječu na opijanje tinejdžera?
Kako roditelji utječu na opijanje tinejdžera?
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2011. u 20:13 2011-06-17T20:13:59+02:00

Ova je studija obuhvatila više od 5 tisuća mladih u Velikoj Britaniji, koja i inače slovi za državu u kojoj je konzumiranje alkohola na visokoj razini

Djeca koja vide roditelje pijane, u dvostruko su većoj opasnosti da počnu redovito konzumirati alkohol i opijati se.

Britanska studija pokazala je kako je zanemarivanje djece od strane roditelja također relevantan faktor koji utječe na razvoj alkoholizma u tinejdžerskoj dobi.

I dok hitna pomoć u Hrvatskoj ima pune ruke posla s odvoženjem djece u pijanom stanju nakon ovotjednog završetka nastave, istraživanje je pokazalo kako je jedno od pet učenika bilo prvi puta pijano prije - 14 godine. Do navršavanja šesnaeste godine života, čak polovica ispitanika rekla je kako se barem jednom napila.

Roditelji kao uzor

Kao i u svemu drugome, i u ovom nadasve delikatnom pitanju roditelji su uzor. Studija je posebno razgovarala s roditeljima tinejdžera i došla do sljedećih rezutata: ukoliko su djeca roditelje vidjela barem jednom pijane, šanse da i sami postaju rani konzumenti alkoholnih napitaka povećava se za dvostruko.

Osobito je naglašena činjenica nedostatka nadzora nad djecom, čiji manjak povećava rizik da djeca negdje konzumiraju pića. Ne znate li gdje su vam djeca u subotu navečer, a s prijateljima provode više od dvije večeri u tjedno zajedno – velike su šanse da se negdje zajedno opijaju.

Naglašava se kako roditelji često zanemaruju problem smatrajući ga normalnim ponašanjem u tinejdžerskoj dobi koji će s vremenom - proći

Ova je studija obuhvatila više od 5 tisuća mladih u Velikoj Britaniji, koja i inače slovi za državu u kojoj je konzumiranje alkohola na visokoj razini.

Problem alkoholizma sve je češći među sve mlađim ljudima kojima piva dnevno ne predstavlja ništa spektakularno, a opijanje žestokim alkoholnim pićima dovodi do granica izdržljivosti njihov mladi organizam.

Osim toga naglašava se kako roditelji često zanemaruju problem smatrajući ga normalnim ponašanjem u tinejdžerskoj dobi koji će s vremenom - proći.

Top 3 "najpijanije" nacije

1. Britanci

2. Nijemci

3. Francuzi

Poseban dio istraživanja odnosi se na problematiku lake dostupnosti alkoholnih pića koje maloljetnici nabavljaju unatoč strogoj zakonskoj regulaciji na Otoku o zabrani prodavanja pića maloljetnim osobama.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka