Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Uređenje interijera

Kako način na koji je uređen ured utječe na ostvarivanje poslovnih planova

Kako način na koji je uređen ured utječe na ostvarivanje poslovnih planova
Kako način na koji je uređen ured utječe na ostvarivanje poslovnih planova
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2017. u 10:51 2017-06-12T10:51:49+02:00

Iako se smatralo da razgovori s kolegama mogu potaknuti kreativnost i nove ideje, posao uglavnom nije najčešća tema razgovora nego ipak privatan život, što pak dodatno smeta one koji rade

Ured

Da bi zaposlenicima koji velik dio dana provode u uredu bilo čim ugodnije, pri uređenju uredskih prostora važno je, između ostalog, voditi računa ne samo o izboru namještaja i organizaciji radne sredine, nego i o načinu rada, potrebama djelatnika, ergonomiji, mogućnostima komunikacije, pa i ugođaju kako bi se osigurala kvaliteta rada i ostvarivanje poslovnih planova. Kako bi se prostor po potrebi mogao brzo preurediti koriste se modularni namještaj, sklopivi stolovi, spremnici na kotačima, dok se kao pregrade u prostoru koriste određeni komadi  namještaja, rasvjetna tijela kao što su stojeće lampe...

Transparentno ili bojano, staklo može biti vrlo atraktivna pregrada. Primjena stakla u interijeru uvijek je zapažena, pogotovo onog transparentnog, koje omogućuje vizualnu komunikaciju i zvučnu izolaciju. Staklene pregrade dobro su rješenje u uredskim prostorima, pri čemu je naravno važna i sigurnost.

Otvoreni prostori

Čak 70 posto poslodavaca u Americi odlučilo se za takozvane „open space“ urede, ne kako bi omogućili nesmetanu komunikaciju među djelatnicima, nego prvenstveno zbog isplativosti. Prvi takve vrste bili su veliki i potpuno povezani, no nakon nekoliko godina pokazalo se da nedostatak zidova u uredima može oslabiti produktivnost, zdravlje i razinu koncentracije zaposlenih. Nova, modernija rješenja vode se za tim da otvoreni uredski prostori smanjuju produktivnost za oko 15 posto te udvostručuju mogućnost širenja bolesti među kolegama, što je potvrdilo i istraživanje sveučilišta Exeter.

Jedna od prednosti klasičnih ureda je usredotočenost zaposlenika na zadatke. Otvoreni prostori, naime, smanjuju učinkovitost jer se zbog različitih smetnji gubi najmanje 20 minuta radnog vremena.  Osim što radnike ometa buka, pa često posao završavaju kod kuće, ispostavilo se da stopa odlazaka na bolovanja raste za više od 50 posto. Također, iako se smatralo da razgovori s kolegama mogu potaknuti kreativnost i nove ideje, posao uglavnom nije najčešća tema razgovora nego ipak privatan život, što pak dodatno smeta one koji rade.

Dizajn namještaja

Ured

Moderniji otvoreni uredi imaju više zona, koje mogu biti radne, poluotvorene uz mogućnost zatvaranja prostora kad se održavaju sastanci, ili su namijenjene predahu. Kod poslova koji zahtijevaju visok stupanj koncentracije važno je djelatnicima osigurati zatvoreni prostor u kojem će imati mir, sobe u kojima će moći telefonirati, a i primjena novih tehnologija traži svoje pa tako primjerice informatičke tvrtke imaju manje prostorije, takozvane „skype rooms“ namijenjene održavanju konferencijskih razgovora s poslovnim partnerima ili klijentima, ali i za miran, samostalan rad.  

Osim o potrebama komunikacije i suradnje, kod uređenja prostora treba voditi računa i o primjeni uređaja i opreme visoke tehnologije te o tome kako ona utječe na poslovanje. Primjerice, održavanjem video konferencija ubrzava se i pojeftinjuje donošenje poslovnih odluka.

Posebno je važno osigurati radne stolice s mogućnošću ergonomskog prilagođavanja svakom pojedincu, optimalnu veličinu radnog stola, podesivu rasvjetu, mogućnost zaštite od buke, voditi računa o upotrebi ekoloških materijala.

Na ugođaj u velikoj mjeri utječu boje i dizajn namještaja kojim se oprema uredski prostor iako je u tvrtkama s velikim brojem zaposlenika teško moguće učiniti da se pojedinci različitih ukusa osjećaju udobno kao kod kuće, no djelatnik zadovoljan okruženjem u kojem radi, koji u detaljima radno mjesto može prilagoditi svojim željama, postizat će i bolje poslovne rezultate. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.