Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Izvanredno otkriće

Istraživači razvili lijek za celijakiju! Oboljeli će ipak morati malo pričekati

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2018. u 19:59 2018-09-28T19:59:00+02:00

Istraživači Technische Universität Wien razvili su lijek koji može ublažiti ili čak posve ukloniti simptome celijakije, a na tržištu bi se trebao naći 2021. godine.

Posljednjih se godina često govori o celijakiji, ozbiljnoj bolesti intolerancije na gluten - protein koji se nalazi u mnogim žitaricama. Trenutno je jedini pouzdan lijek protiv celijakije stroga bezglutenska dijeta, a ova teška bolest pogađa između jedan i dva posto europske populacije.

No novi lijek koji se razvija na bečkom sveučilištu Technische Universität Wien u suradnji s partnerom Sciotech Diagnostic Technologies GmbH jednostavan je medicinski proizvod koji direktno napada molekule glutena, čineći ih posve bezopasnima, za razliku od postojećih lijekova koji se direktno upliću u rad imunološkog sustava. To čini proces prihvaćanja lijeka puno jednostavnijim, zbog čega bi trebao biti dostupan u običnim ljekarnama od 2021. godine, poručuju na službenoj stranici TU Wiena.

- Naša tijela proizvode antitijela koja precizno odgovaraju intrudirajućim antigenima, na principu ključ-brava. Imuni odgovori čine te antigene bezopasnima. Ako se pronađe novi fragment antitijela i proizvede tu bazu i blokira molekulu invazivnog glutena bez pokretanja imunološkog sustava, simptomi celijakije se suzbiti, rekao je Oliver Spadiut s TU Wiena.

Dakle, cilj istraživačkog projekta bio je produkcija kompleksa dvaju takvih fragmenata antitijela koji obuhvaćaju molekulu glutena na molekularnoj razini tako da više ne može imati nikakve daljnje neželjene efekte na crijevima.

Da bi to učinili, određena bakterija mora biti preprogramirana tako da proizvodi točno određen fragment antitijela.

- Oblikovanje takvih proteina u bakteriji vrlo je kompliciran proces. Može se dogoditi da se proteini ne razviju točno kako bismo htjeli, objašnjava Spadiut.

Umjesto željenih fragmenata antitijela, formiraju se takozvana "inkluzijska tijela" - male čestice koje se sastoje od pogrešno razvijenih proteina. Stoga je trebao biti razvijen postupak kako bi se ta inkluzijska tijela rekombinirala i dobili željeni proteini od njih.
Takvi postupci, u kojima je preklapanje proteina posebno izmijenjeno, još se uvijek dovoljno detaljno ne proučavaju i stoga nisu vrlo učinkoviti.

- Morate precizno razumjeti koji su kemijski procesi uključeni i intervenirati na kompliciran način. Stoga je bilo potrebno neko vrijeme, ali sada smo razvili proces koji se lako reproducira, može se povećati do industrijske primjene i donosi vrlo dobar prinos željenog proizvoda, objašnjava doktor Spadiut.

Projekt je podržao industrijski partner SCIOTEC Diagnostic Technologies GmbH, koji će sada donijeti novi medicinski proizvod na tržište.
- To će biti pripravak koji pacijenti s celijakom mogu uzeti zajedno s hranom koja sadrži gluten kako bi ublažili simptome celijakije. Ostaje vidjeti hoće li simptomi potpuno nestati ili će se ublažiti. Točni efekti vjerojatno će varirati od osobe do osobe. U svakom slučaju, očekujemo da će proizvod biti dostupan u običnim ljekarnama već 2021. godine, zaključuje Spadiut.

Izvor: TU Wien

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.