Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1n
Sutra: 20° 20° 1n
20. rujna 2018.
Slano tijesto

Ideja za maškarani vikend: pržene bombice napunite kremom od sira

Foto Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto Duško Jaramaz/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2018. u 16:02 2018-02-09T16:02:00+01:00

Ukusne pržene loptice kriju punjenje s parmezanom

Sastojci za 24 komada:
Starter: 125 g glatkog brašna,  75 ml vode, 1 g suhog kvasca
Tijesto: 500 g glatkog brašna, 3 g kvasca,  4 g praška za pecivo, 4 jaja, 100 g maslaca, 120 ml vode, 12 g soli, 1 žličica ječmenog slada, ulje za prženje
Za umak: 500 ml mlijeka, 35 ml slatkog vrhnja, 80 g brašna, 50 g maslaca, 2 žutanjka, 80 g parmezana, sol
Priprema: Prvo valja pripremiti starter. Pomiješati brašno, suhi kvasac i vodu sobne temperature. Zamijesiti tijesto i oblikovati lopticu. Ostaviti da se diže pokriveno plastičnom folijom u pećnici u kojoj je samo upaljeno svjetlo. Nakon dva sata tijesto preseliti u veću posudu dodati jaja, ječmeni slad, zatim postepeno dodati brašno, suhi kvasac i prašak za pecivo. Tijesto izraditi mikserom, dodati vodu sobne temperature i na kraju sol. Nastaviti mijesiti još 15 minuta i zatim početi dodavati maslac sobne temperature. Prije svakog komadića pričekati da se sljedeći umijesi u tijesto. Kada se potroši sav maslac trebali bi dobiti glatko kompaktno tijesto. Stavite ga da se diže pokriveno još dva sata u pećnici s upaljenim svjetlima.
Dok se tijesto diže pripremiti punjenje. Naribati sir. U posudi otopiti masalac, maknuti ga s vatre te umiješati brašno. Vratiti na vatru i miješati dok ne dobije zlatnu boju. Postepeno umiješati mlijeko sobne temperature. Posoliti i po želji naribati malo muškatnog oraščića. Kada umak zakuha (ovo je zapravo besciamel) maknuti ga s vatre i umiješati ribani sir. Za to vrijeme žutanjke dobro promiješati sa slatkim vrhnjem te umiješati u besciamel. Prebaciti u čistu posudu, pokriti plastičnom folijom i nakon što je došla do sobne temperature staviti u hladnjak da se ohladi.
Kada se tijesto diglo razvaljati ga na debljinu od 2,5 centimetra i rezati krugove promjera 6,5 centimetra. Ponovo zamijesiti ostatke tijesta i razvaljati. Ponoviti posupak. Trebali bi dobiti 24 kruga. Staviti na pleh i ostaviti dizati pola sata. Pržiti nekoliko loptica odjednom s obje strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Umak staviti u dresir vrećicu i puniti loptice od tijesta. Poslužiti mlake.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka