Made in Croatia

HRVATSKA GASTRONOMSKA FEŠTA Dvojica hrvatskih kuhara pripremala slasne delicije u poznatom kalinjingradskom restoranu »DA«

Marko Cvijanović

Foto M. Cvijanović

Foto M. Cvijanović



KALINJINGRAD Poslije određena vremena se, hoćeš, nećeš, zaželiš domaće kuhinje. Svaka čast ruskoj gastronomiji, ali… Domaće je domaće. U šezdesetak minuta leta iz Varšave prema Kalinjingradu rodilo se poznastvo s dvojicom hrvatskih masterchefova, Crikveničaninom s riječkom adresom Zoranom Delićem i Koprivničancem Zlatkom Sedlanićem, koji su u poznatom kalinjingradskom restoranu »DA« u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i »Podravke« dan uoči utakmice Hrvatske i Nigerije za svoje ruske domaćine, ali i mnogobrojne hrvatske gospodarstvenike, pripremali slasne delicije Made in Croatia. Kakve su bile? A kakve bi bile… Za prste polizat’! O tome će ipak najviše raći zadovoljni osmijesi i zarumenjeni obraščići kalinjingradskih gradskih oca i najboljih gospodarstvenika Kalinjingradske oblasti, ali i u rekordnom roku ispražnjeni bogati pladnjevi. Da, može se reći da je to bila hrvatska gastronomska fešta za pamćenje… U bravuroznoj izvedbi Zorana i Zlatka, koji su bili toliko uspješni da su ih oni nogometni zaljubljenici među hrvatskim gostima u restoranu »DA« odmah usporedili s poznatom braćom Vujović. Za neupućene, Zoran i Zlatko su u dresu »Hajduka« žarili i palili osamdesetih godina prošlog stoljeća.



– Naravno da smo zadovoljni, ali i naradili smo se… ‘Ajmo reći da smo imali dvanaest sati posla – kažu uglas Zoran i Zlatko, koji su pripremili uistinu raskošni menu. Dakle, hladno predjelo: focaccia s maslinama i mediteranskim biljem, hrvatska plata s pršutom, kulenom, kobasicama i raznim vrstama sireva, savitak od pršuta i skute na matovilcu, salata od ječma s povrćem, salata od tune i marinada od plave jadranske ribe. Toplo predjelo: rižoto s plodovima mora i tjestenina s tartufima. Glavno jelo: brodet od jadranskih lignji s grahom, ječmom i palentom, rolada s ajvarom i glaziranim povrćem na maslacu, miješani grill s povrćem i krumpirićima, file ribe na žaru s blitvom i krumpirom i kao posebni specijalitet: dalmatinska pašticada s njokima. Naravno, nije izostao niti desert, za ovu priliku servirale su se savijače od jabuka i višanja, mousse u čaši, lino kocke i rezano voće.


– Napravili smo jako puno jela, nastojali smo biti raznoliki i mislimo da smo u tome uspjeli. Koliko je potrošeno namirnica? Po dvadeset kilograma pršuta i sira, trideset kilograma mesa, petnaest kilograma ribe, osam kilograma pašticade…




Budući da je među hrvatskim gostima bilo jako puno vinara, vrlo brzo je ispražnjeno tristotinjak butelja najfinijih hrvatskih vina, a da baš sve bude u hrvatskom štihu pobrinuli su se vrijedni domaćini koji su na video panou puštali snimke prekrasne hrvatske obale, a iz zvučnika dopirali melankolični zvuci hrvatskih klapa… Hrvatsko more, klapske pjesme i dobra »spiza«. Doista, ima li išta bolje u Rusiji?