Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Preporuke

Znate li kako prepoznati svježa jaja i koliko ih dugo treba kuhati? Imamo par korisnih savjeta

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2019. u 9:24 2019-04-20T09:24:50+02:00

Na tržnicu idite ranije ujutro kako biste izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu, a na pitanje kako prepoznati je li jaje svježe, iz Ministarstva odgovaraju da se svježina jaja može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode

Kupovina hrane prvi je korak u osiguranju sigurnih namirnica za obitelj. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom. Kako su blagdani vrijeme intenzivnije kupovine hrane, Ministarstvo poljoprivrede savjetuje čega se pridržavati uoči uskrsnog blagovanja.

Na tržnicu idite ranije ujutro kako biste izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu, jedan je od savjeta, a na pitanje kako prepoznati je li jaje svježe, odgovaraju da se svježina jaja može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostaje na dnu, dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojenja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2 do 3 centimetra preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Prirodne i umjetne boje

Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do sedam dana, ali pod uvjetom da se neposredno izvade iz hladnjaka prije konzumacije. U hladnjaku ih treba čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebalo bi ih konzumirati što prije, tj. u roku dva do tri dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije.

Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana, potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku.

Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonu o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi. Znači da i u slučaju kad boja dođe u dodir s jajetom ispod ljuske, ono je i dalje sigurno za konzumaciju.

Ispuhana jaja

Jaja koja su kuhana i bojana prehrambenim bojama, kao i ona koja su bojana »prirodnim bojama« kao što je npr. ljuska luka, mogu se, ako su pohranjena u hladnjaku, konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojana, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana, moraju se konzumirati u roku od jednog do dva dana. Jaja bojana prirodnim bojama jednako su sigurna za konzumaciju kao i ona obojana prehrambenim bojama.

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, s obzirom na to da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

Kako prepoznati jaja s hrvatskih farmi?

Provjerite podrijetlo jaja kroz aplikaciju JAJA HRVATSKIH FARMI na jaja.mps.hr – poziva Ministarstvo poljoprivrede. Unesite u aplikaciju identifikacijski broj koje se nalazi na svakom jajetu i pojavit će se naziv farme na kojoj su jaja proizvedena, način držanja nesilica te podaci o proizvođaču.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.