Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
22. svibnja 2019.
Gastronomske delicije

Zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja i što će se sve naći na blagdanskim stolovima diljem svijeta

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2019. u 8:00 2019-04-21T08:00:00+02:00

Hrana koju tradicionalno konzumiramo na Uskrs ima i svoja simbolička obilježja, a ponuda gastronomskih specijaliteta razlikuje se od zemlje do zemlje

U našim će krajevima blagdanske stolove tradicionalno krasiti šunka, janjetina, mladi luk, jaja i pinca. Baš kao što jaja, odnosno pisanice simboliziraju novi život, tako i sva hrana koju tradicionalno konzumiramo na Uskrs nosi svoja simbolička obilježja.

U kršćanskoj religiji, uskršnja janjetina predstavljala je žrtvu, odnosno čin Božjeg žrtvovanja vlastitog Sina te se, prema vjerovanju, servirala na Posljednjoj večeri. Stoga je ova gastronomska delicija imala svoju dvojaku simboliku kao spomen na Posljednju večeru i simbol žrtve koju je Bog učinio za čovječanstvo.

Još jedno tradicionalno jelo, uskrsna šunka, kao najsnažniji dio životinje simbolizira snagu i obilje, a košara sa šunkom i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se nosi na blagoslov na Veliku subotu.

Naravno, razlog zbog kojeg upravo ove namirnice krase naš blagdanski stol ima i svoju praktičnu stranu- ponuda janjetine najbolja je upravo početkom travnja te je, baš kao i šunka, dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Stoga možemo reći kako je uskršnja gastronomska tradicija nastala iz praktičnih, ali i simboličkih vjerskih razloga.

iStock-465150864

Blagdanski stolovi diljem svijeta

Uz najvažniji kršćanski blagdan veže se priprema brojnih specijaliteta, a ponuda gastronomskih delicija razlikuje se od zemlje do zemlje. Tako će španjolske domove ispuniti miris tradicionalne poslastice rosquillas, slične našim krafnama, dok će blagdanske stolove u Velikoj Britaniji krasiti tradicionalni simnel cake, voćni kolač prekriven marcipanom i ukrašen s 11 marcipanskih kuglica koje simboliziraju apostole bez Jude.

iStock-469474824

Torta Pasqualina tradicionalna je talijanska uskršnja poslastica, a riječ je zapravo o piti pikantne arome s ricottom i špinatom. Portugalci će pripremiti folar, tradicionalni kruh punjen šunkom i kobasicama, a sličnu tradiciju pronalazimo i u Poljskoj, gdje se na sličan način priprema šoldra.

Grčki uskršnji kruh naziva setsoureki i izrađuje se u obliku pletenice čiji dijelovi predstavljaju Sveto Trojstvo, a tijesto se dekorira crvenim jajima koja simboliziraju Kristovu krv. Tradicionalno rusko jelo za Uskrs naziva se pashkai sastoji se od sira, a postavlja se u kalup u obliku piramide te najčešće dolazi u bijeloj boji koja simbolizira čistoću.

Finci će pripremiti mämmi, kolač od raženog brašna i vode, dok ćemo u Meksiku pronaći capitoradu, puding od kruha s grožđicama, sirom, cimetom i klinčićima. Brazilci pripremaju paçocu, poslasticu od kikirikija, šećera i brašna manioke, dok će Argentinci na blagdanske stolove postaviti Tortu Pasqualinu,tradicionalnu pitu od ricotte, kuhanih jaja, špinata i artičoka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka