Jesenski desert

Zasladite se: Kolač od tikve s komadićima čokolade

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Tikva ljubi i slatko i slano. Dostupna je svima, a naš je prijedlog neobičan desert koji spaja kraljicu jesenske trpeze s lješnjacima i čokoladom

Sastojci za 8 osoba:  600 g hokaido tikve, 180 g šećera, 300 g brašna, 50 g fino mljevenih lješnjaka, 1 dcl suncokretovog ulja, 3 jaja, 100 g tamne čokolade, 1 žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 10 g praška za pecivo Po želji za glazuru:  240 g tamne čokolade, 120 g slatkog vrhnja Priprema: Tikvu oguliti, ukloniti sjemenke i vlakna. Narezati na kocke i zatim izmiksati u pire pomoću štapnog miksera. U posudu prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati mljevene lješnjake i prstohvat soli. Promiješati.

U drugoj posudi pjenasto umutiti jaja s polovicom šećera. Dodati ekstrakt vanilije, a u nedostatku istog vanilin šećer ili sjemenke vanilije. Kada smjesa postane svijetla dodati drugu polovicu šećera. Kada smjesa postane pjenasta postepeno umiješati ulje. Zatim žlicu po žlicu miksajući najmanjom brzinom umiješati smjesu brašna. Zatim u smjesu pomoću lopatice umiješati pire od tikve.


Posljednju umiješati nasjeckanu čokoladu. Kalup namazati maslacem i posuti brašnom. Uliti smjesu u kalup, poravnati i peći sat vremena u donjoj polovici pećnice zagrijane na 170 stupnjeva.


Ako želite možete pripremiti čokoladnu glazuru, odnosno ganache kojim ćete preliti kolač. Zagrijati slatko vrhnje do vrenja i njime preliti nasjeckanu čokoladu. Kada je kolač gotov, ohladiti ga i po želji preliti ganacheom.