Tortice od palente

Vrijeme od nas traži topao i zdrav obrok: Tortice od palente sa gljivama i sirom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Palenta ima vrlo malo masti, a njezina vlakna imaju pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja našeg organizma. 



Palenta je izrazito zdrava namirnica koja se priprema već dugi niz godina i spada pod tradicionalnu kuhinju. Vrijeme je da posegnemo u recepte i izvučemo najbolje od ove namirnice. Palenta ima vrlo malo masti, a njezina vlakna imaju pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja našeg organizma. Pomaže radu crijeva i detoksikaciji, a na ruku joj ide i što se može pripremiti na svakakve načine koji će zadovoljiti vaša nepca.


Jedan od popularnih recepata dolazi s portala Country Living, a sastoji se od palentinih “kolačića” ili “tortica” koje odlično idu uz sotirane gljive.


Sastojci


  • 230 g kukuruzne krupice


  • 230 g narezanog sira Cheddara


  • 2 čajne žličice maslaca


  • 3  fete sitnije narezane slanine


  • 2 stručka timjana (uz još nekoliko za dekoraciju)


  • 230 g  narezanih gljiva


  • 1 tanko narezana čili paprika


  • 1 do 2 čajne žličice svježeg soka od limuna


  • 1 čajna žličica maslinovog ulja


  • sol


Priprema


Kukuruznu krupicu stavite u lonac s četiri šalice vode tako da ih lagano umiješate u tekućinu. Smanjite temperaturu i lagano miješajte dok se tekućina ne upije, a krupice ne olakšaju, od dvadeset do dvadeset i pet minuta.




Uklonite sa “vatre” i umiješajte sir i maslac dok se ne otopi te dodajte sol. Jelo ostavite da se ohladi, pokrijte ga i odložite u hladnjak dok se potpuno ne učvrsti za što će trebati barem dva sata.


Na tavi prebacite slaninu uz povremeno miješanje dok ne postane zlatno smeđa (pet do šest minuta). Žlicom prebacite slaninu na tanjur i zatim povećajte temperaturu te dodajte gljive i timjan, uz povremeno miješanje dok sve ne omekša (oko osam minuta). Dodajte čili papričicu i kuhajte još minutu nakon čega dodajte sok od limuna i dodajte sol, a zatim uklonite timjan.


U tavi koja se ne lijepi stavite ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ohlađenu kukuruznu krupicu razrežite na kocke. Pecite tri do četiri minute sa svake strane dok ne posmeđi.


Poslužite tortice s mješavinom gljiva i ukrasite listićima timjana. Dobar tek!