Obrok koji grije

Vrijeme je za jelo na žlicu: Maneštra od krumpira i graha

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ako vam u jelu nedostaje mesa s grahom možete kuhati komad mesnate slanine koju onda narežete i poslužite s maneštrom



Maneštra od krumpira i graha samostalan je obrok koji će zadovoljiti sve ljubitelje ove dvije namirnice.


Sastojci za 4 osobe:  3 srednje velika krumpira, 250 suhog crvenog graha, 80 g pancete, 1 mrkva, 1 stabljika celera, 1 luk srebrenac, 4 lista kadulje, 1 svežanj peršina, 1 režanj češnjaka, 4 žlice maslinova ulja, sol, papar


Za dekoraciju: ribani parmezan, maslinovo ulje




Priprema: Prije pripreme ove maneštre namočiti grah 12 sati, a možete koristiti i onaj već kuhan iz konzerve te si time skratiti vrijeme pripreme. Ako se odlučite na suhi grah, nakon što ste ga namočili kuhati ga 15 minuta u loncu pod pritiskom ili 40 minuta u normalnom loncu. Kada istekne vrijeme kuhanja ocijedite grah i sačuvajte vodu. Kapulu oguliti i sitno nasjeckati, oguliti mrkvu i narezati na kockice, a celeru ukloniti lišće i nasjeckati ga na ploškice. Polovicu pancete sitno nasjeckati. Krumpir oguliti i narezati na kockice.


U zagrijanu posudu staviti maslinovo ulje i režanj češnjaka, nasjeckanu kapulu, mrkvu i celer te lišće kadulje. Lagano dinstati, a zatim dodati polovicu pancete koju ste usitnili mikserom i ostatak narezan na kockice. Kada panceta pusti svu svoju masnoću dodati krumpir narezan na kockice i dinstati dok ne dobije zlatnu boju. Podliti s 4 do 5 kacijola vode u kojoj se kuhao grah. Kuhati na srednje jakoj vatri 10 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Ako je potrebno dodati još vode od kuhanja. Kušati i dosoliti po potrebi te ukloniti režanj češnjaka. Na kraju dodati grah i kuhati još 2 minute. Polovicu juhe usitniti štapnim mikserom, a zatim ponovo pomiješati s ostatkom juhe.


Posuti svježim peršinom i poslužiti s ribanim parmezanom i malo maslinova ulja. Ako vam u jelu nedostaje mesa s grahom možete kuhati komad mesnate slanine koju onda narežete i poslužite s maneštrom.