DOMAĆE JE DOMAĆE

Vanilija i čokolada: dva recepta za sladoled za koje vam ne treba aparat

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Osim u kupovnom uživati možete i u domaćem sladoledu. Originalni recepti obično sadrže jaja, no ako niste posve sigurni u njihovu svježinu bolje ih je izbjeći. Zato vam nudimo alternativu



Vrućine su nas zatekle, a ima li boljeg osvježenja od sladoleda. Osim u kupovnom uživati možete i u domaćem sladoledu. Originalni recepti obično sadrže jaja, no ako niste posve sigurni u njihovu svježinu bolje ih je izbjeći. Zato vam nudimo alternativu. Dva recepta u kojima smo jaja zamijenili ricottom. Jedan je s okusom vanilije koji onda možete obogatiti sezonskim voćem, a drugi od čokolade, namirnice čiji j glavni sastojak kakao, super namirnica koja sadrži brojne tvari koje imaju pozitivan učinak na tijelo i pomažu pri lučenju. Za naš recept nije potreban aparat za pravljenje sladoleda, već strpljenje. Vjerujte, trud će vam se isplatiti.


Sladoled od čokolade


Sastojci za 4 osobe: 250 grama sira ricotta, 250 grama čokolade, 2 dcl mlijeka, 5 dcl slatkog vrhnja


Priprema: Mlijeko i 1 dcl vrhnja zagrijati do vrenja i njime preliti 200 grama čokolade. Ostatak čokolade nasjeckati i staviti na stranu. 4 dcl vrhnja miksati da postane kremasto. Mikserom razraditi ricottu u koju valja umiješati otopljenu čokoladu i na kraju tučeno vrhnje. Smjesu prebaciti u pliću posudu i staviti u zamrzivač na dva sata. Nakon što prođe zadano vrijeme smjesu ponovo izraditi mikserom i umiješati sjeckanu čokoladu. Ponovo staviti u zamrzivač i nakon sat vremena ponovo izraditi mikserom. Na ovaj način se razbijaju kristaliće leda i smjesi dajemo „zraka“ čime sladoled postaje kremast. Ovaj postupak ponoviti još dva puta. Nakon posljednjeg miješanja sladoled staviti u zamrzivač i nakon sat vremena spreman je za posluživanje. Ako sladoled pripremate dan ranije tada ga prije posluživanja ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. Ovaj recept možete obogatiti krupno mljevenim lješnjacima i bademima.





Sladoled od vanilije


Sastojci za 4 osobe: 300 g sira ricotta, 2 vanilin šećer, 1 bourbon vanilin šećer, nekoliko kapi arome vanilije, 4 dcl slatkog vrhnja


Priprema: Izraditi ricottu. Slatko vrhnje tući s obje vrste vanilin šećera dok ne postane kremasto. Dodati ricottu i aromu vanilije. Smjesu prebaciti u pliću posudu i staviti u zamrzivač na dva sata. Nakon što prođe zadano vrijeme smjesu ponovo izraditi mikserom. Ovaj postupak ponoviti još tri puta. Nakon posljednjeg miješanja sladoled staviti u zamrzivač i nakon sat vremena spreman je za posluživanje.