Raj za čokoljupce

Užitak za sva čula: Jedinstveni opatijski Festival čokolade slavi deseti rođendan

Ana Braškić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Festival čokolade dio je šire priče, projekta Zima u Opatiji koji će od prve adventske nedjelje 29. studenog, zaključno s 10. siječnjem uključiti cijeli niz manifestacija čiji je cilj oživjeti grad, posebno tijekom vikenda kada će sve od 29. studenog do 31. siječnja parking za sve posjetitelje Opatije biti besplatan



Jedini grad u kojem bi se od 4. do 6. prosinca trebali naći svi ljubitelji čokolade jest Opatija, gdje se upravo tog vikenda održava deseti, jubilarni Festival čokolade.


Foto M. Gracin


Foto M. Gracin



Čitav će vikend proteći u znaku čokolade zahvaljujući nizu zanimljivih programa, radionica, degustacija i koncerata.





U subotu 5. prosinca na rasporedu je Opatijski paradoks. Od 17 do 22 sata Vila Angiolina ugostit će jedinstveno događanje u kojemu se sljubljuju okusi raznih vrsta čokolade i kvalitetnih vina iz regije. Paradoks je uvijek vrlo atraktivan za posjetitelje jer pruža doista neobičnu, ali iznimno ukusnu, kombinaciju okusa kojoj su uz vrhunska vina i čokoladne praline dodali i maslinovo ulje. Uz kupnju degustacijske čaše od 50 kuna gosti će moći probati sva vina renomiranih etiketa kao što su Josić, Klinec, Meneghetti, Medea, Terra Rota, Pavlomir, vinoteka Vino i to, Vina Ritoša, maslinova ulja Negri, Oliveri i Chiavalon te praline Vilma iz Raba. U glazbenom programu nastupit će Vedran Ružić i Darko Jurković.



Tradicionalna manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Opatija koja će mirise i okuse najpopularnije slastice na svijetu umiješati u opatijsku gastronomsku ponudu, spa & wellness užitke, pa čak i glazbene doživljaje. U Festival čokolade uključili su se i opatijski ugostitelji, restorateri i hotelijeri koji će tijekom tri dana nuditi posebne čokoladne menije, ali i wellness centri koji su osmislili jedinstvene tretmane s čokoladom.


Zima u Opatiji


Sam Festival čokolade dio je šire priče, projekta Zima u Opatiji koji će od prve adventske nedjelje 29. studenog, zaključno s 10. siječnjem, uključiti cijeli niz manifestacija čiji je cilj oživjeti grad, posebno tijekom vikenda kada će sve od 29. studenog do 31. siječnja parking za sve posjetitelje Opatije biti besplatan. Prve adventske nedjelje na Slatini će biti upaljena prva adventska svijeća, na terasi hotela Continental uz prigodan glazbeni program upalit će se božićna rasvjeta, a istog dana bit će otvoreno i klizalište na Ljetnoj pozornici.



Nedjelju, 6. prosinca rezervirajte za posjet Villi Angiolini gdje će od 17 sati biti predstavljena truffela, namaz dostupan u dva okusa, od koji je jedan od bijele čokolade, tartufa i pjenušca, a drugi od tamne čokolade, tartufa i pjenušca. Oba je osmislila Marina Prijatelj, a prema njenoj su ga ideji izradili Karlić tartufi. Inače Marina Prijatelj dio je grupe entuzijasta koja od 2011. godine stoji iza projekta Croatian Choco Concepta kroz koji neprestano podižu kvalitetu i istražuju nove ideje i recepture.



Bit će tu i sajmovi, brojni koncerti i programi za najmlađe, a i ove godine Javna ustanova Park prirode Učka i Grad Opatija organiziraju, šestu po redu, manifestaciju »Božićna bajka u Parku prirode Učka«.


Čokoladna Opatija


Sam program Festivala čokolade počinje u petak 4. prosinca kada će u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner biti otvoren sajam Čokoladna čarolija gdje će biti prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija renomiranih proizvođača iz Hrvatske i Slovenije, kojih se ove godine prijavio rekordan broj.


U paviljonu Juraj Šporer, u kojem se nekada davno nalazila prva slastičarna u Opatiji gdje su na dnevnoj bazi vlakom dovozili kolače iz Beča, bit će organizirana izložba Čokoladna Opatija u realizaciji Grand Hotela Adriatic i Ugostiteljske škole Opatija, a autor skulptura bit će hvaljeni slastičar Saša Bešlić. Izložba će biti otvorena tijekom trajanja festivala u petak od 15 do 20 sati, u subotu skulpture će se moći razgledati od 10 do 20 sati, dok se u nedjelju izložba otvara u 10 a zatvara u 17 sati.



U sklopu Festivala čokolade organiziran je i bogat program za najmlađe koji će se održati tijekom sva tri dana. Već prvog dana u 18 sati djeca će moći sudjelovati na radionici »Mačak Z Voloskega« gdje će ih Marina Prijatelj učiti raditi mačka od čokolade, a priču o mačku iz Voloskog ispričat će im Vedran Ružić i Elizabet Jovanović, koji su ujedno i autori istoimene slikovnice. Valja napomenuti da sve što izrade djeca će moći nositi doma. Za sve koji ne stignu u petak, radionica će se održati u subotu, 5. prosinca, u 9 ujutro. Nakon toga na rasporedu je predstava za djecu Palačinka mog života i to u Gastro svijetu hotela Continental. Kroz cijelu subotu i nedjelju (Od 10.00 do 14.00 i od 15.00 do 19.00) djeca će u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner moći posjetiti majstore za oslikavanje lica i dobiti svoj Choco tatoo. U Shopping centru Slatina od 13 do 15 sati prikazivat će se predstava Slatka klaunovska posla. U nedjelju, 6. prosinca, u 10 sati u Villi Angiolini na rasporedu je predstava Pjevam, sviram, čarobiram, u kavani Palme hotela Bristol od 11 sati održava se još jedna čokoladna radionica za djecu, a u 17 i 30 svi će zajedno uz prigodan program na Ljetnoj pozornici dočekati Svetog Nikolu.



Prvog dana Festivala uz prigodan glazbeni program bit će upaljena Božićna rasvjeta na terasi hotela Kvarner, a tijekom cijelog dana u Suvenirnici Manufaktura bit će moguće razgledati i poslušati kako svira čokoladna gramofonska ploča.


Djevojka s galebom


– Ploča uistinu svira i to 50-ak puta nakon čega ju razlomimo i podijelimo posjetiteljima. Jednog dana želja nam je da se na ploči nađe i pjesma Ive Robića, Serenada Opatiji. U suvenirnici će tijekom trajanja Festivala biti moguće kušati čokolade i kekse s tartufima, ali i slatko vino te toplu čokoladu, bijelu i tamnu, koje će moguće biti kupiti po promotivnoj cijeni – otkrila je Anamarija iz Manufakture koja u svojoj ponudi ima isključivo proizvode malih hrvatskih proizvođača. Posjetite ih za vrijeme trajanja festivala jer će vrata imati otvorena sve do 21 sat.


Obavezna stanica za sve čokoljupce bit će i Milenij choco svijet koji priprema posebnu poslasticu. U njegovu Božićnom izlogu od 29. studenog, kada se uz prigodan glazbeni program pali i njihova božićna rasvjeta na hotelu Continental, bit će postavljena Božićna slagalica i Božićno drvce od čokolade, a choco kipar Antonio Licitra od velikog će čokoladnog bloka izraditi simbol Opatije, Djevojku s galebom. Ovaj choco majstor u Opatiju dolazi iz Milana gdje je radove izlagao na EXPO-u 2015. Milenij choco svijet je jedini u Opatiji i okolici koji ima malu tvornicu čokolade i na to su jako ponosni jer je čokolada vrhunska, bez konzervansa i aditiva i svatko tko ih posjeti može vidjeti kako se čokolada radi, a nakon nekoliko je minuta mogu i probati. Jako puno posjetitelja prolazi kroz choco svijet i nitko nije ostao ravnodušan, prije svega jer na licu mjesta mogu vidjeti proizvodnju, a i sami se mogu okušati u proizvodnji čokoladica. Tijekom cijelog prosinca i nakon završetka Festivala čokolade u Milenij choco svijetu organizirat će radionice rada s čokoladom gdje će oni koji se prijave na vrijeme moći naučiti trikove rada s čokoladom.



Da je Festival čokolade namijenjen baš svim osjetilima pobrinuli su se brojni opatijski hoteli koji će tijekom trajanja festivala imati prigodnu wellness i spa ponudu na bazi čokolade. Tretmani na bazi čokolade posebno su djelotvorni u borbi protiv zimske depresije i stresa. Thalasso wellness centar Opatija u program Festivala uključio se s tri tretmana – chocolate dream za tijelo, zatim chocolate dream za lice koji umiruje iziritiranu, suhu i dehidriranu kožu i tretman kakao maslacem za tijelo nakon kojeg koža ostaje elastična, tonificirana i glatka. Nakon tretmana u njihovom wellness baru možete pojesti muffin od čokolade sa sušenim voće, kušati zobene kekse s tamnom čokoladom, popiti Choco loko shake ili Choco tropic smoothie.



Bogat choco menu


Prilikom posjeta Milenij choco svijetu saznali smo kako oni kakao uvoze iz Dominikanske republike i Madagaskara, da se od kakao praha rade tamna i mliječna čokolada, a iz kakao maslaca nastaje bijela čokolada. U Milenij choco svijetu mogu se kupiti i sirova kakao zrnca te pravi kakao koja su u posljednje vrijeme sve popularniji jer ljudi vole prirodno.


Tijekom cijelog dana na nekoliko opatijskih lokacija bit će organizirani koncerti eminentnih glazbenika, što će uz degustacije proizvoda od čokolade predstavljati užitak za sva osjetila. Za to će se pobrinuti i brojni opatijski ugostitelji. Tako će se primjerice u restoranu Bevanda moći kušati lava cake, parfait tri čokolade, čoko kugla s toplim preljevom, čokoladni marun te još čitav niz ukusnih deserata čija je glavna namirnica čokolada. Antica Osteria da Ugo koja radi u sklopu hotela Continental nudi choco menu »Par excellence«, u kojem se nalazi paški sir u umaku od tamne čokolade i biftek u umaku od aceta balsamica i tamne čokolade. A la carte restaurant Argonauti hotela Milenij također nudi poseban choco menu. Oni su spojili pršut s čokoladom, juhu od rajčice s krokantom od čokolade, a moći ćete provjeriti kako se čokolada uklopila u rižoto od bundeve. Restoran Ružmarin nudit će mousse s ružmarinom i narančom, te tortu s bijelom čokoladom, mrkvom i ružmarinom.


Vološćanski aduti


Na putu za Opatiju obavezno svratite do Voloskog.



U subotu 5. prosinca hotel Kvarner, od 20 i 30 bit će mjesto gdje će se spojiti glazba i čokolada. U potrazi za cjelovitim umjetničkim djelom koje bi najbolje odgovaralo pojmu Gesamtkunstwerk, Festival Kvarner je u suradnji s Ensemble Purpur, slijedeći povijesne uzore, naišao na kombinacije najrazličitijih osjetilnih senzacija, na mirise, okuse i sve ostale odlike čokolade u svim njenim oblicima i vrstama okusa. Nije li zato sasvim logično da se u stvaranje tog cjelovitog umjetničkog djela uključio jedan od najinovativnijih austrijskih proizvođača čokolade, čokoladna manufaktura Zotter? Posjetitelji će za vrijeme koncerta biti pozvani na degustaciju određenih vrsta čokolade u skladu s glazbenim programom, kako bi se dojmovi slušanja i kušanja međusobno sljubljivali u pravom smislu riječi. Cijena ulaznica je 150 kuna u što je uključena konzumacija čokolade, a više informacija možete dobiti na internet adresi http://www.festivalkvarner.com/hr/Program/PURE-CHOCOLATE.



Tamo se nalazi restoran Divan koji uz svoju standardnu ponudu tjestenina i pomno odabranog mesa nudi nekoliko čokoladnih delicija od kojih izdvajaju parfe tortu od crne i bijele čokolade s preljevom od jagode. Kako ističu njihove su slastice sve od prirodnih sastojaka, bez dodataka, a parfe krema nije napravljena od praška već od prirodnih sastojaka. Ručno rađeni parfe položen je na biskvit od tamne čokolade i preliven glazurom od tamne i bijele čokolade. Ovaj restoran s prekrasnim pogledom na Volosko i Kvarner nudi i velik izbor čajeva i odličnu kavu. U Voloskom se skrio i pravi mali biser slastičarstva, Kaokakao. Riječ je o maloj slastičarni koja je nedavno proslavila prvi rođendan, ali je u kratko vrijeme osvojila nepca brojnih posjetitelja. Odlično raspoložene slastičarke Jadranka, Jasna i Ivana otkrile su nam kako je idejni tvorac svih deserata vlasnica ove slastičarne Anja Žulić koja od samog početka inzistira na upotrebi najboljih sastojaka, a u njihovoj je mirisnoj kuhinji strogo zabranjena upotreba margarina. Njihovi se recepti temelje na tradiciji talijanske, francuske i švedske patisserie.


Nude i veganske slastice, ali i slastice bez glutena. Za Festival čokolade pripremaju čokoladne millefoglie, koje inače nisu u njihovoj ponudi, ali i jedno iznenađenje koje ćete morati otkriti sami. Preporučuju da kušate njihov Kaokakao, dizajnerski kolač, odnosno pravu choco bombicu prelivenu mirror glazurom, ali i Moho, kolač koji je spojio bučino ulje, bademe i čokoladu te Intense, slasticu napravljenu od čokolade sa 70 posto kakaa.


Gdje god vas šetnja Opatijom povede za vrijeme trajanja Festivala čokolade budite sigurni da ćete moći uživati u ovoj slastici te jelima i pićima čija je ona dio. Za više informacija posjetite web stranice TZ grada Opatija na www.opatija-tourism.hr.