Ideja

Ukućani ne vole cvjetaču, napravite ove polpete i neće niti znati što jedu

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Polpete od cvjetače možete poslužiti kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao prilog mesu u umaku. Na primjer, odlične su u kombinaciji s purećim šniclama u bijelom umaku s češnjakom

Cvjetača, odnosno karfiol, pravo je povrće sezone jesen-zima koje mnogi zbog specifičnog mirisa baš i ne vole pripremati. Iako je najukusnije kuhano na pari i začinjeno tek solju i s malo maslinova ulja, cvjetaču možete pripremiti i u obliku polpeta. Upravo takvu najlakše je »podvaliti« onima koju ju ne vole. Ako ju dobro začinite neće ni shvatiti što zapravo jedu. Vjerujte da će ju ovako pripremljenu jesti i djeca.Sastojci: 1 cvjetača, 2 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, 1 mala vrećica parmezana, 1 mozzarella, žličica češnjaka u prahu, sol, papar, svježi bosiljak (u nedostaku može i sušeni)

Priprema: Cvjetaču očistiti, oprati i ubaciti u multipraktik s listićima bosiljka. Usitniti i prebaciti u drugu zdjelu. Dodati jaja, krušne mrvice, parmezan, češnjak u prahu, sol i papar. Kada je smjesa kompaktna pustiti ju desetak minuta da odstoji kako bi se svi sastojci proželi, a polpete lakše oblikovale. Dok smjesa stoji narezati mozzarellu na kocke. Ako nemate mozzarellu možete koristiti i neki drugi topljivi sir.


Oblikovati okruglice, u svaku staviti komadić mozzarelle i oblikovati polpetu. Svaku uvaljati u krušne mrvice, slagati na pleh obložen masnim papirom i peći 20-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ako nakon isteka vremena polpete nisu dobile zlatnu boju, uključiti program grill i peći još par minuta.


Poslužiti kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao prilog mesu u umaku. Na primjer, odlične su u kombinaciji s purećim šniclama u bijelom umaku s češnjakom.