Pusna hrana

Svaki kraj ima svoje običaje: Donosimo najbolje pusne recepte

Slavica Kleva

Foto iStock

Foto iStock

Oni mlađi vole slatko i tu su nezaobilazne različite inačice fritula, kroštula, krafni, ali i presnaca. Od slanih jela pripravljaju se ona koja griju tijelo i daju snagu kao što su – zapešt, jota, kiseli kupus, kobasice, police, palenta i gulaš



Na polovici smo ovogodišnjeg kratkog karnevala, maškaranih je zabava sve više, a kulminirat će maškaranim povorkama od kojih će najviše pažnje i ove godine privući Međunarodna karnevalska povorka što će se 7. veljače održati u Rijeci.


A vrijeme karnevala je i vrijeme kada se neka jela pripremaju češće nego inače. Svaki kraj ima svoje običaje pa tako i jela koja se pripremaju za maškare i zvončare. Oni mlađi vole slatko i tu su nezaobilazne različite inačice fritula, kroštula, krafni, ali i presnaca.


Sva slatka jela jedu se s nogu jer tko za vrijeme maškarane zabave ima vremena sjest i jesti. Od slanih jela pripravljaju se ona koja griju tijelo i daju snagu kao što su – zapešt, jota, kiseli kupus, kobasice i palenta. Nije to slučajno. Maškare se odvijaju tijekom najhladnijeg dijela godine i tijelu treba masna i jaka hrana, ali i vitamin C kojeg kiseli kupus ima u izobilju. Sva ova jela pripremaju se od nekoliko namirnica, nisu komplicirana za pripremu, a iako jaka i masna, zdrava su, ma što god neki mislili o tome.




Prije nekoliko godina izdavačka kuća Adamić objavila je »Pusnu kuharicu« iz koje izdvajamo nekoliko tipičnih jela Istre, Primorja i Gorskog kotara.


RUKAVAČKI ZVONČARI Zapešt na domećem kruhu


Za zapešt: 40 dag suhe pancete, 4 režnja češnjaka


Za kruh: 1 svježi kvasac, 1 kg glatkog brašna, 2 dcl mlijeka, malo šećera, sol, oko 1 dcl maslinova ulja


Priprema: Pancetu i češnjak sitno nasjeckati (možete ubaciti i u multipraktik) da se dobije namaz – zapešt. Za kruh staviti kvasac da se digne te s ostalim sastojcima umijesiti glatko tijesto. Po mogućnosti ostaviti da se digne, premijesiti i staviti da se diže još jednom u namašćenom limu u kojem će se peći. Prije pečenja nekoliko puta zarezati površinu kruha i peći sat vremena na 180 stupnjeva.

PEHINARSKI FEŠTARI I GOSPODA Pehinarski presnac


Sastojci za tijesto: 0,5 kg glatkog brašna, 3 jaja, 10 dag šećera, 10 dag maslaca korica limuna, malo soli, mlijeka po potrebi, 1 svježi kvasac


Za nadjev: 0,5 kg riže, mlijeko, 4 jaja, 20 dag šećera, 1 jabuka, malo maslaca, 15-20 dag maslaca, 15 dag grožđica, vanilin šećer, cimet, mljeveni klinčić, 1 žlica kakaa ili 5 dag čokolade u prahu, sol


Priprema: Rižu skuhati do pola u mlijeku u koje ste dodali malo soli. Kad se malo ohladi, dodati cijela jaja, šećer, ribanu jabuku prodinstanu na malo maslaca, 15 dag maslaca, grožđice, vanilin šećer, cimet i klinčić. Na kraju se dodaje kakao. Smjesa mora biti kompaktna.


Za tijesto kvasac staviti u mlako mlijeko s malo šećera i brašna te ostaviti na toplom da se digne. Na dasku staviti brašno, napraviti udubinu i postepeno dodavati kvasac, jaja i ostale sastojke. Gotovo tijesto ostaviti na toplom da se diže. Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen podijeliti ga na dva dijela i svaki dio tanko razvaljati. Prvi dio staviti u namašćen kalup tako da pokrije rubove. Filati smjesom i pokriti drugim dijelom tijesta. Peći na 180 stupnjeva i kada je gotovo (probati vilicom) posuti šećerom u prahu.



HALUBAJSKI ZVONČARI Kapuz i njoki


Sastojci za 4 osobe: 1 kg ribanog kiselog kupusa, 1 kg krumpira, 10 dag pancete, 2 žlice ulja, 2 jaja, malo papra, malo praška za pecivo, režanj češnjaka, 4 l vode, šaka soli, 4 kobasice ili kotleta, malo brašna


Priprema: Pancetu narezati na komadiće i pofrigati na ulju. Dodati kupus i narezani češnjak. Zdinstati i, ako je potrebno, podliti vodom. Krumpir oguliti, oprati i sitno naribati (trebalo bi dobiti kašu). Dodati u krumpir dva jaja i malo brašna, koliko je potrebno da se mogu oblikovati žličnjaci, te na vrh noža praška za pecivo. Smjesa mora biti dosta gusta kako bi se žlicom mogli oblikovati njoki. Zakuhati vodu sa soli i kuhati njoke 20-ak minuta. Izvaditi i dodati u kupus. Ako je jelo pregusto dodati malo vode. Poslužiti uz kobasice kuhane u vinu ili pečene svinjske kotlete.



GRIŠKI KRABUNOSI Buhtle s marmeladom


Sastojci: 0,5 kg brašna, 3 žumanjka, 1 svježi kvasac, 7 dag maslaca, 1,5 dcl mlijeka, prstohvat soli, 2 vanilin šećera, korica limuna, 4 žlice šećera, domaća marmelada


Priprema: Rastopiti kvasac u malo mlakog mlijeka uz dodatak šećera i ostaviti na toplom da uzađe. Kad uzađe, kvasac dodati u brašno, kao i žumanjke te maslac rastopljen u mlijeku, šećer i malo soli. Naribati koricu limuna i umijesti glatko tijesto. Ostaviti ga da se diže pa ponovo premijesiti. Tijesto potom razvaljati i rezati na pravokutnike na koje se stavlja domaća marmelada. Pravokutnike zarolati i 15 minuta ostaviti na toplom da se dignu. Buhtle slagati na nauljen pleh (ili na masni papir) i peći na 80 stupnjeva oko 35 minuta.



GROBNIČKI DONDOLAŠI Palenta kompirica i grobnički sir


Sastojci za 4 do 6 osoba: 1 do 1,5 kg krumpira, kukuruzno brašno, maslo ili maslac, sol, grobnički sir


Sastojci: Krumpir oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu posoljenu vodu (vode ide toliko da prekrije krumpir). Kada je kuhan, zgnječiti ga (u vodi u kojoj se kuhao) i dodavati domaće kukuruzno brašno prema potrebi. Polako miješati da se ne stvore grudice. Kompiricu se pri tome treba stalno miješati i »drocat«. Palenta je gotova kada se počne odvajati od ruba posude u kojoj se kuha. Pred kraj kuhanja palenti dodati malo domaćeg masla. Gotovu palentu istresti na drveni pladanj. Poslužiti uz grobnički sir i pancetu.



KRASIČARSKE MAŠKARE Krasičarske friti


Sastojci: 1 l mlijeka, 10 dag šećera, 1 dcl ulja, 1 dcl domaće rakije, svježi kvasac, 4 jaja, 2 vanilin šećera, 70 dag brašna, korica naranče i limuna


Priprema: Kvasac razmrviti u lončiću te mu dodati malo šećera, 2 žlice brašna i decilitar mlakog mlijeka te ostaviti na toplom da uzađe. U ostatak mlakog mlijeka dodati ostale sastojke i uzašao kvasac te dobro istući u glatko tijesto. Tijesto ostaviti da se diže. Žlicom uzimati kuglice tijesta i frigati u vrućem ulju. Posuti šećerom u prahu.



ŽEJANSKI ZVONČARI Fritule od jogurta


Sastojci: jedan jogurt, žlica šećera, jedno jaje, pol litre brašna, prašak za pecivo, ulje za friganje


Priprema: Prosijati brašno s praškom za pecivo i dodati ostale sastojke. Tijesto pustiti da odmori desetak minuta. Žlicom umočenom u toplu vodu oblikovati fritule i pržiti u vrućem ulju dok ne postanu zlatno-žute. Ocijediti na salveti i posuti šećerom.



SENJ Police od krumpira i pancete


Sastojci: lički krumpir (crveni), panceta, kiselo vrhnje ili sir


Priprema: Krumpir dobro oprati i prepoloviti (ne guliti). Na svaku polovicu staviti nekoliko komadića pancete. Pleh namastiti i na njega poslagati police. Peći 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Kada su gotove na njih se može staviti malo kiselog vrhnja ili sira koji se topi. Poslužiti uz kobasice ili domaći kajmak.



MUNSKI ZVONČARI Kroštule


Sastojci: 2 žumanjka, malo soli, 25 dag brašna (pola oštro, pola glatko), 5 dag šećera u prahu, žlica šećera, malo maslaca, pola dcl slatkog vrhnja, 1/4 dcl ruma, rakije ili bijelog vina, prašak za pecivo, korica limuna, ulje za prženje, šećer za posipanje


Priprema: Izmiješati žutanjke sa šećerom, dodati omekšali maslac i ostale sastojke. Umijesiti tijesto i ostaviti da odleži oko pola sata. Na pobrašnjenoj dasci razvaljati tijesto i rezati pravokutnike. Frigati u vrućem ulju, ocijediti na salveti i posuti šećerom u prahu. Tko ne voli slastice pečene u ulju, korštule može peći u pećnici.



KRIMEJSKI FEŠTARI Kuglof


Sastojci: 250 g brašna, šalica mlijeka, 400 g šećera, 100 g maslaca, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, rum, korica limuna


Priprema: U dubokoj zdjeli izmiješati žutanjke, šećer, naribanu koricu limuna i smrvljeni maslac. Dodati vanilin šećer te postupno dodavati brašno u koje je umiješan prašak za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i sve skupa dobro izmiješati. Staviti u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i peći 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 stupnjeva