Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
12. prosinca 2019.
Iz staklenke

Spremate zimnicu? Pripremite ukiseljene mrkve

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2017. u 15:06 2017-08-30T15:06:42+02:00

Baš kao i praprike ili krastavci za zimnicu se mogu pripremiti i - mrkve

Ako volite ukiseljeno povrće tada ćete voljeti i ukiseljene mrkve. Za ovaj recept preporučaju se male mrkve ili baby mrkve. Ako ih nemate možete i veće razrezati na komade i dalje se držati ovog recepta.

Sastojci za 6 osoba: 600 g sitne mrkve ili baby mrkve, 300 ml jabučnog octa, 300 ml maslinova ulja, 10 g šećera, 3 g soli, 8 g mažurana

Priprema: Za početak pasterizirati staklenke. Mrkve (pobrinite se da su svježe i bez oštećenja), oguliti i oprati te im odrezati vrh. Kuhati ih 1 minutu u kipućoj vodi, a zatim ih odmah prebaciti u vodu s ledom. Tamo ih pustiti 3 do 4 minute. Tako će zadržati boju. U lonac staviti ulje, ocat, šećer i sol.

Zakuhati i zatim ubaciti mrkve. Kuhati ih oko 2 minute (moraju ostati hrskave). Mrkve pažljivo izvaditi i pustiti da se ohlade. Rasporediti ih u staklenke, dodati mažuran i preliti mješavinom octa i ulja. Pazite da ostavite 1 centimetar od ruba.

Poklopljene staklenke posložiti u veliki lonac, doliti vodu i paziti da ne prekrije poklopce. Pustiti da zakuha i zatim kuhati na laganoj vatri 20 do 30 minuta. Nakon isteka vremena pažljivo izvaditi staklenke iz vode i pustiti ih da se ohlade.
Ovako pripremljenu mrkvu čuvati možete 3 mjeseca na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.