Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
8. prosinca 2019.
ZANIMLJIV SPOJ

foto Spisateljica Ivana Grabar i sommelierka Sanja Markušić sljubile vina i žene: Koliko je nijansi vina, toliko je i – ženskih karaktera

Foto Ivana Čutura
Foto Ivana Čutura
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2018. u 10:37 2018-06-15T10:37:00+02:00

Koliko je nijansi vina, toliko je i – ženskih karaktera Žene kao rose bile bi dakako crvenokose i zavodljive, a one kao teran – snažne, neprikosnovene ratnice, buntovnice i hrabre neustrašive žene koje kroče samo naprijed. No malo bi njih znalo da su te žene vrlo nježne, krhke i traže puno ljubavi i pažnje – baš kao i sam teran u svom vinskom srcu, istaknula je u pomalo poetskom stilu Ivana Grabar

Nedavno okončani, prvi, svi se nadaju u dugom nizu, Kvarner Wine Fest donio je niz pomaka u tretmanu tog dijela turističke ponude unutar Primorsko-goranske županije. Iako nedvojbeno jedna od najturističkijih, a po gastronomiji možda i najznačajnija hrvatska destinacija, po pitanju vinskih sajmova nije se do sada uhvatila tradicije. Unazad desetak godina bilo je u Rijeci nekoliko snažnijih vinskih izložbi, najzanimljivija su dakako zadnja dva izdanja WineRija u Guvernerovoj palači, dok se Opatija vinskog sajmovanja ozbiljnije prihvatila lani kad je u hotelu Kvarner održana vrlo zanimljiva i nadasve hedonistička vinska priredba.

Prvo izdanje Kvarner Wine Festa smješteno u opatijsku sportsku dvoranu »Marino Cvetković« privuklo je na tisuće posjetitelja i svakako izložilo vrlo zanimljivu, ne samo hrvatsku nego i globalnu eno predstavu. U organizaciji tvrtke OFC agency, KWF je okupio brojne renomirane izlagače iz čak 13 država s tri kontinenta, a bilo je tu i nemalo gastronomskih iznenađenja koje se s vinima jako dobro – sljubljuju.

Posebno je zanimljivo svijetlo donijela činjenica da je održano i niz radionica vrsnih vinski stručnjaka što je festivalu uz uobičajeni odnos na relaciji vinari – posjetitelji, donijelo i jednu liburnijskoj, riječkoj ili krčkoj restoranskoj sceni prijeko potrebnu »busines to busines« komunikaciju.

Foto Ivana Čutura

Plavuše, crnke, brinete...

Cilj pokretanja manifestacije, pozicioniranje Opatije kao vinske destinacije je u svakom slučaju uspio, a prokurista agencije organizatora Mladen Krnjačec nam je istaknuo kako je želja KWF-a pojaviti se i na nekim drugim, krčkim primjerice adresama. Nije dakle isključeno da se eno od budućih izdanja tog festivala ne pojavi u – krčkoj sportskoj dvorani »Josip Uravić Pepi«.

A uz vinare, ponajveće zvijezde festivala bile su dvije – dame. Spisateljica Ivana Grabar i te sommelierka i vrsna poznavateljica vina Sanja Markušić organizirale su radionicu »Žene & vino« gdje se uživalo u više sorti kvalitetnih i nagrađivanih vina renomiranih vinara iz Hrvatske, a isto tako s vinima se povezalo karaktere i tipove žena te se tako otkrilo kakve su u stvari plavuše, crnke, brinete, crvenokose… Koja je vatrenija, nježnija, britkija, tvrdoglavija, koja je koketa, a koja slatkica, koja dobije uvijek što želi. Grabar i Markušić su dakle sljubljivale vina i žene, a rezultati su im vrlo zanimljivi, mada ne isključujemo ni britke polemike.

Foto Ivana Čutura

Veliku je pažnju tako izazvalo predstavljanje Pošipa Nerica 2016 iz Čare, mjesta na Korčuli, Jakše Krajančića, vina ovjenčanog na ovogodišnjem Decanteru s nevjerojatnih 95 od 100 mogućih bodova. A koja bi to bila žena – kako je istaknula Markušić: da su žene, žene pošip bile bi odrješite pune života, bez imalo dlake na jeziku, rekle bi ono što se smije i što ne smije, esencije Mediterana. A nama se nekako čini da je naša vrsna sommelierka na neki način u ovom vinu i – sebe opisala.

Chardonnay, malvazija, teran

Idući je bio Chardonnay, vinski svjetski putnik, sorta koja uspijeva u različitim klimatskim uvjetima u svijetu i uvijek iznjedri posebna, drugačija, stilska vina prilagođena podneblju u kojem rate. Predstavljena je izvrsna francusko istarska kombinacija – vina Domaine Koqeulicot iz Gračišća. Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff spajaju francuski način izrade vina s istarskim terroirom. Žena kao ovaj chardonnay? Svjetska putnica, lepršava, pouzdana i smirena, znali bi što od njih očekivati. Nekad slatka, nekad reska, nekad smirena.

Foto Ivana Čutura

Malvazija, jedno od najpoznatijih hrvatskih vina kao žena bila bi plavuša, fina, društvena zaigrana ali s – crtom buntovništva. Ona vrsta žena od koje možda ne očekujete mnogo na prvu, ali žene koje su izdržljive, uporne i ne odustaju lako. Žene kao rose bile bi dakako crvenokose i zavodljive, a one kao teran – snažne, neprikosnovene ratnice, buntovnice i hrabre neustrašive žene koje kroče samo naprijed. No malo bi njih znalo da su te žene vrlo nježne, krhke i traže puno ljubavi i pažnje – baš kao i sam teran u svom vinskom srcu, istaknula je u pomalo poetskom stilu Ivana Grabar za koju još uvijek nismo donijeli odluku s kojim bismo ju vinom usporedili.

Zabavan kviz

I mogli bismo tako – u nedogled. Jer baš koliko je nijansi vina, toliko je i – ženskih karaktera.

Radionici Žene & vino u većem su broju prisustvovale žene koje su napokon saznale kojoj sorti vina pripadaju, a vrlo su aktivni bili i muški posjetitelji koji su se nakon radionice okušali u zabavnom kvizu znanja te pokazali što su sve naučili o vinima, ali i o ženama. A bilo je tu i muške vatre, grupa posjetitelja iz Srbije se dobro zabavljala, baš kao i razigrana muška ekipa iz Ljubljane koja je na sajam došla proslaviti »momačku večer« Aleksandra Bohinca, jednog od najpoznatijih sommeliera Slovenije.

Foto Ivana Čutura

S obzirom na vrlo veliko zadovoljstvo organizatora i sudionika nakon održanog festivala, već je najavljeno i održavanje 2. Kvarner Wine Festa koji je na rasporedu u petak i subotu, 26. i 27. travnja 2019. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.