Domaće je domaće

Špecle su vrlo jednostavne za pripremu. Poslužite ih s netipičnim umakom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Kada su sve špecle gotove, u umak dodati koricu limuna, dobro promiješati i po želji još začiniti paprom i solju. Poslužiti odmah



Špecle su tjestenina vrlo slična njokima, ali puno manja. Rade se od brašna, jaja i vode, a za njihovu izradu profesionalni kuhari koriste se posebnom spravicom. No špecle možete raditi i bez spravice. Dovoljno je malo strpljenja i cijedilo sa širokim rupama. Pomoći vam može i preša za krumpir, a u tom slučaju tijesto mora biti malo gušće konzistencije. Jednom kad svladate recept špecle možete i »bojati« sokom od špinata, cikle ili mrkve.


Sastojci za 4 osobe: Za špecle: 250 g brašna 3 jaja150 g vodemuškatni oraščić, prstohvat soli Za umak: 500 g cherry rajčica10 g korice nešpricanog limuna1 režanj češnjaka 30 g maslinova ulja4 lista bosiljka sol Vrijeme pripreme: 20 minutaVrijeme kuhanja: 15 minuta Priprema: Za ovo jelo valja prvo napraviti umak. Rajčice oprati i prerezati na pola. U dublju neprijanjajuću tavu staviti ulje, režanj češnjaka u komadu i rajčice. Kratko zagrijati, dodati listiće bosiljka, poklopiti i kuhati 10-ak minuta. U veliki lonac zakuhati vodu. Sada krenite s pripremom špecli. U posudu staviti brašno, prstohvat soli i aromatizirati muškatnim oraščićem. U drugoj posudi umutiti jaja pa ih pomiješati s brašnom. Nastaviti miješati i postepeno dodavati vodu sobne temperature. Dobro promiješati da dobijete glatko tijesto. Kada je tijesto gotovo iz umaka izvaditi češnjak. Kada je voda zakuhala, lagano je posolite i krenite s kuhanjem špecli. Vjerojatno tek rijetki imaju kod kuće napravu kojom se rade zato improvizirajte. Koristite cjedilo sa širokim rupama i postepeno stavljajte tijesto kako bi ravnomjerno kapalo u kipuću vodu. Špecle će vrlo brzo isplivati na površinu pa ih vadite obiračom i stavljajte u posudu s umakom. Kada su sve špecle gotove, u umak dodati koricu limuna, dobro promiješati i po želji još začiniti paprom i solju. Poslužiti odmah.