Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 28
Sutra: 20° 20° 28
22. rujna 2018.
Domaće je domaće

Špecle su vrlo jednostavne za pripremu. Poslužite ih s netipičnim umakom

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2018. u 8:00 2018-09-16T08:00:00+02:00

Kada su sve špecle gotove, u umak dodati koricu limuna, dobro promiješati i po želji još začiniti paprom i solju. Poslužiti odmah

Špecle su tjestenina vrlo slična njokima, ali puno manja. Rade se od brašna, jaja i vode, a za njihovu izradu profesionalni kuhari koriste se posebnom spravicom. No špecle možete raditi i bez spravice. Dovoljno je malo strpljenja i cijedilo sa širokim rupama. Pomoći vam može i preša za krumpir, a u tom slučaju tijesto mora biti malo gušće konzistencije. Jednom kad svladate recept špecle možete i »bojati« sokom od špinata, cikle ili mrkve.

Sastojci za 4 osobe:
Za špecle:
250 g brašna
3 jaja
150 g vode
muškatni oraščić, prstohvat soli
Za umak:
500 g cherry rajčica
10 g korice nešpricanog limuna
1 režanj češnjaka
30 g maslinova ulja
4 lista bosiljka
sol

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta

Priprema: Za ovo jelo valja prvo napraviti umak. Rajčice oprati i prerezati na pola. U dublju neprijanjajuću tavu staviti ulje, režanj češnjaka u komadu i rajčice. Kratko zagrijati, dodati listiće bosiljka, poklopiti i kuhati 10-ak minuta.
U veliki lonac zakuhati vodu. Sada krenite s pripremom špecli. U posudu staviti brašno, prstohvat soli i aromatizirati muškatnim oraščićem. U drugoj posudi umutiti jaja pa ih pomiješati s brašnom. Nastaviti miješati i postepeno dodavati vodu sobne temperature. Dobro promiješati da dobijete glatko tijesto.

Kada je tijesto gotovo iz umaka izvaditi češnjak.
Kada je voda zakuhala, lagano je posolite i krenite s kuhanjem špecli. Vjerojatno tek rijetki imaju kod kuće napravu kojom se rade zato improvizirajte. Koristite cjedilo sa širokim rupama i postepeno stavljajte tijesto kako bi ravnomjerno kapalo u kipuću vodu. Špecle će vrlo brzo isplivati na površinu pa ih vadite obiračom i stavljajte u posudu s umakom. Kada su sve špecle gotove, u umak dodati koricu limuna, dobro promiješati i po želji još začiniti paprom i solju. Poslužiti odmah.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila
Zima s pet zvjezdica uz BMW i MINI vozila

Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila