Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
20. veljače 2020.
Prestižna lista

Slavni francuski Mirazur proglašen najboljim restoranom u svijetu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 10:33 2019-07-04T10:33:43+02:00

Na drugom mjestu prestižne ljestvice je danska Noma, treći je španjolski Asador Etxebarri, četvrti tajlandski Gaggan, peti danski Geranium, šesti peruanski Central, sedmi španjolski Mugariz, osmi pariški Arpege, deveti španjolski Disfrutar, a deseti peruanski Maido

Najbolji svjetski restoran je Mirazur u francuskom gradu Mentonu na francuskoj rivijeri. Upravo je on ove godine zasjeo na prvo mjesto izbora The world’s 50 best restaurants, prestižnoj listi najboljih svjetskih restorana koja je objavljena prošlog tjedna u Singapuru. Europa drži vrh liste, a među laureatima 50 najboljih na svijetu je i restoran Hiša Franko u Kobaridu u Sloveniji slovenske šefice kuhinje Ane Roš koja je prije dvije godine proglašena za najbolju šeficu kuhinje na svijetu. Ove godine Hiša Franko je ušla u prvih pedeset i to na 38. mjesto.

Na drugom mjestu ove prestižne ljestvice je pak nova Noma jednog od najpoznatijih svjetskih kuhara Renea Redzepija, treći je španjolski Asador Etxebarri, četvrti tajlandski Gaggan, peti Geranium (Kopenhagen), šesti Central (Lima), sedmi španjolski Mugariz (San Sebastian), osmi pariški Arpege, deveti barcelonski Disfrutar, a deseti Maido, još jedan restoran u Limi.

Najbolja svjetska šefica kuhinje

Titula najbolje svjetske šefice kuhinje je ove godine otišla u ruke Daniele Soto-Iness iz restorana Cosme and Atla u New Yorku. Kada je ušla na listu prvi put, prije dvije godine, bila je najpoznatija kao učenica chefa Enriquea Olvera s kojim je otvorila moderan meksički restoran u New Yorku još 2014. godine. Već u 2016., sa samo 25 godina, osvojila je prestižnu nagradu Rising Star Award fondacije James Beard. Tri godine nakon toga ju je ista fondacija proglasila i najboljim chefom.

Nagradu Best Female Chef Award je eto osvojila s 28 godina i time je postala najmlađa laureatkinja ove prestižne nagrade. U svom restoranu Soto-Innes ima prilično neortodoksna pravila. Naime, osoblje ne mora imati formalnu naobrazbu, u kuhinji ne vlada pravilo tišine već svira glazba, a ekipa kuhara i kinobara se zagrijava vježbanjem za radni dan. A hrana, kažu, nije klasična moderna meksička kuhinja u SAD-u.

Deset godina na vrhu

Najbolji na svijetu je dakle, francuski Mirazur na čelu sa šefom kuhinje Maurom Colagrecom, inače Argentincem. U objašnjenju nagrade stoji kako u ovom restoranu na tri razine svojih kaskadnih povrtnjaka izvlače najslađe proizvode. Jedinstvena kuhinja Maura Colagreca nadahnuta je morem, planinama i vlastitim vrtovima restorana, uključujući i Mentonove agrume.

NOVA NOMA

Drugo mjesto je zauzela "nova" Noma u Kopenhagenu, slavnog šefa Renea Redzepija koji je stvorio novu nordijsku kuhinju baziranu na mikrosezonalnosti. Prvi je na tanjure stavio mahovinu i bobice i razvio fermentiranje hrane do neslućenih razmjera

Mirazur slavi 10 godina na ljestvici najboljih svjetskih restorana u svijetu, od kada je debitirao na broju 35. Nagrada se podudara s time da je restoran napokon postigao prestižne tri Michelinove zvijezdice, kao i s početkom trogodišnjeg projekta obnove koji uključuje novu blagovaonicu, proširenja vrtova povrća i doživljaja objeda.
Najzanimljiviji sadržaji s degustacijskog jelovnika Mirazura uključuju ukiseljenu ciklu iz vrta s kavijarskom kremom, jaja iz kokošinjca u kojem je »vladarica« koka Tina Turner, s dimljenom jeguljom i lješnjacima, brioš od krumpira s topljenim jajima i bijelim tartufom. Kruh savršen za dijeljenje prepun je đumbira i poslužuje se s pjesmom Pabla Nerude.

Najutjecajniji izbor u modernoj gastronomiji

Pokrenuta 2002. godine od strane urednika Restaurant magazinea u Velikoj Britaniji, ljestvica 50 najboljih svjetskih restorana ubrzo je postala jedan od najutjecajnijih izbora u modernoj gastronomiji. Magazin Time navodi kako restoran koji zasluži mjesto na popisu vrlo brzo to osjeti u rezervacijama, a oni koji čine prvih 10, mogu očekivati ​​bombardiranje nestrpljivih gostiju i medija.

- U roku od 24 sata od ceremonije, dobili smo 2 milijuna zahtjeva za rezervaciju, rekao je svojevremeno katalonski kuhar Joan Roca čiji je restoran El Celler de Can Roca bio broj jedan u 2013. i 2015. godine. Inače, za razliku od Michelinovog vodiča koji ocjenjuje mala skupina anonimnih inspektora, o ljestvici 50 najboljih danas odlučuje više od tisuću uglavnom poznatih kuhara, pisaca hrane i gurmana. I tu se vrte razne kontroverze o povezanosti kuhara s organizatorima izbora te lobiranjima pojedinih skupina. Od ove godine, zanimljivo, uvedeno je novo pravilo po kojem restoran koji je osvojio prvo mjesto »ispada« iz daljnjih izbora i ulazi u Hall of fame, dakle svojevrsnu dvoranu slavnih.

Colagreco je, dakle, rođen u Argentini, a preselio se u Francusku u svojim dvadesetim godinama, radeći sa slavnim kuharom Bernardom Loiseauom do njegove smrti 2003. godine. Kasnije je radio u Parizu s Alainom Passardom u Arpègeu i Alainuom Ducasseom u hotelu Plaza Athénée prije nego se smjestio u Menton uz talijansko-francusku granicu, gdje je 2006. otvorio Mirazur. Osim Mirazura te njegovog popularnog restorana Grand Coeur u Parizu i ogranka Carnea u Argentini, Colagreco je nedavno otvorio Grill 58 u Macau i Florie u Palm Beachu.
Dodajmo i da su meniji u Mirazuru od 160 i 260 eura.

HIŠA FRANKO

Restoran Hiša Franko iz Kobarida u Sloveniji slovenske šefice kuhinje Ane Roš koja je prije dvije godine proglašena za najbolju šeficu kuhinje na svijetu, ove je godine zauzeo 38. mjesto

Dizajner roštilja

Drugo mjesto je, kao što smo već spomenuli, zauzeo restoran Noma, i to »nova« Noma s obzirom na to da je stari restoran njen šef Rene Redzepi zatvorio 2016. godine, da bi novi restoran otvorio također u Kopenhagenu, ali na novoj lokaciji. Riječ je o chefu koji je redefinirao, odnosno praktički stvorio novu nordijsku kuhinju baziranu na mikrosezonalnosti. Prvi je na tanjure stavio mahovinu, bobice, ali i razvio fermentiranje hrane do neslućenih razmjera.

A na treće mjesto je stigao restoran Asador Etxebbari, chefa Victora Arguinzoniza, smješten u malom planinskom selu udaljenom dva sata vožnje od Bilbaa. Nepretenciozan, s odličnim namirnicama, posvećen dobrom – grillu. Pa je tako ovaj chef sam dizajnirao roštilje na kojima može regulirati temperaturu pečenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.