Jubilarno izdanje

Sinjski sajam pršuta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice

Hina

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Foto: Duje Klaric / CROPIX

"Naši proizvođači proizvedu 180 do 200 tisuća pršuta. Svu tu količinu apsorbiraju ugostiteljstvo i turizam", rekao je Ževrnja



Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u subotu je u Sinju otvoren jubilarni 10. Nacionalni sajam pršuta, koji je okupio 56 proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Hrvatske i susjedne BiH.


Sajam je svečano otvorio splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, poručivši kako cijela Hrvatska, a posebno Dalmacija ima velike potencijale u proizvodnji hrane.


“Naši proizvođači proizvedu 180 do 200 tisuća pršuta. Svu tu količinu apsorbiraju ugostiteljstvo i turizam”, rekao je Ževrnja.




Dodao je kako veliki potencijal županije vidi u otvaranju novih farmi za uzgoj svinja, novih objekata za preradu i sušenje pršuta, što će biti i put ka otvaranju novih radnih mjesta. Naglasio je kako županija ima 50 tak poticajnih mjera za proizvođače.


Analizirajući proteklih deset godina otkako se ovaj sajam ustalio u Sinju, njegova organizatorica Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, rekla kako je intencija organizatora dati novu dimenziju dalmatinskoj deliciji – pršutu, a samim time pomoći svima koji se bave proizvodnjom pršuta i suhomesnatih proizvoda, u čemu su, kaže, i uspjeli.


Otvaranju Sajma nazočili su predstavnici ministarstava poljoprivrede te poduzetništva i obrta, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, grada Sinja i mnogi drugi. Na sajmu su osim pršta i suhomesnatih proizvoda izložene i druge delicije iz raznih djelova Hrvatske.


U sklopu sajma održat će se okrugli stolovi i predavanja o temama “Mogućnost ulaganja iz programa ruralnog razvoja RH – Europski poljoprivredni fond 2014. – 2020.”, “Poduzetnički impuls 2015.” i “Tradicionalni proizvodi i zahtjevi EU tržišta”.


U nedjelju će biti proglašenje najboljih proizvođača pršuta, koje će procijeniti posebno povjerenstvo, sastavljeno od članova Udruge senzornih analitičara, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, znanstvenika i stručnjaka s prehrambeno-tehnoloških fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Centra za kvalitetu HGK.