Foto Screenshot Instagram
Sezona pomidora je na vrhuncu, a s južnih obala Mediterana stiže recept, koji može odlično poslužiti svima kojima je ostalo salse od raznih ljetnih jela. U šakšuki umak od rajčica ima sasvim drugačiju ulogu, piše Slobodna Dalmacija.
Umjesto da, kao u kuhinjama europskog dijela Sredozemlja, služi kao prilog tjestenini ili (lešo) mesu, u Tunisu, Maroku, Alžiru i Izraelu salsa je sastavni dio ukusnog jela koje se poslužuje kao lagani ručak ili malo jači doručak. Riječ je o šakšuki (shakshuka), jelu čudnog naziva, ali neodoljivog okusa jer spaja pome, paprike, kapulu, češnjak i začine.
Tjesteninu ili njoke u šakšuki su zamijenila jaja, zaslužna za zasitnost ovog specijaliteta koji je zbog toga pogodan i za one koji izbjegavaju ugljikohidrate. Ako vam malo pšenice ne predstavlja problem, jedite šakšuku na tradicionalan način: s vrućim domaćim lepinjama ili pogačicama.
Recepata za šakšuku je bezbroj, ali osnovni princip je isti: trebate napraviti salsu od poma (bolje je koristiti pelate ili svježe rajčice nego pasatu), dobro je začiniti pa pred kraj kuhanja žlicom načiniti ‘gnijezda’ u koja ćete razbiti jaja (kako se ne bi razlila). Varijacije se sastoje u povrću koje ide u umak od rajčica – koriste se paprika, kapula, balancane, tikvice, široke fažolete, krumpiri, slanutak…
Što se tiče začina, u tradicionalnijim receptima koriste se mljeveni kim, mljevena paprika, ljute papričice i muškat, ponekad i sjeme koromača. Neki u šakšuku vole dodati sir, najčešće fetu ili ribani tvrdi ovčji sir, a ima i onih koji dodaju mljeveno meso ili komadiće kobasice.
Šakšuka je u posljednje vrijeme iznimno popularna i često ćete ju naći među receptima na gastro blogovima i lifestyle rubrikama online časopisa, pa i na jelovnicima splitskih restorana. Isprobajte recept i bit će vam jasno zašto svi šuškaju o šakšuki, piše Slobodna.
Evo jednog od niza recepata, držite se osnove ali slobodno eksperimentirajte. Dobru zabavu i dobar tek!
Šakšuka
Sastojci:
800 g zrelih rajčica ili 500-600 grama pelata
1 crvena paprika
1 kapula
4 jaja
2-3 režnja češnjaka
1 žličica mljevenog kima
1 žličica crvene mljevene paprike (probajte naći dimljenu, okus će biti još bolji)
pola žličice čilija u prahu
1/4 vezice petrusimula
sol, papar, malo maslinovog ulja
Postupak:
Rajčice i papriku narežite na kockice, a kapulu na fetice. U širu tavu stavite maslinovo ulje pa prodinstajte kapulu i papriku. Kad omekšaju dodajte pome, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i začine.
Kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, smanjite vatru pa kuhačom napravite mjesta za jaja. Razbijte ih u ‘gnijezda’, a tavu poklopite.
Kuhajte dok se jaja ne ispeku (trebala bi ostati mekana da u njih možete umakati kruh), pospite petrusimulom i poslužite.