Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1n
Sutra: 13° 13° 1n
25. rujna 2018.
Ručak ili večera

Red po red, sloj po sloj i eto torte od palačinki s gljivama

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2017. u 10:33 2017-09-28T10:33:41+02:00

Nema osobe koja ne voli palačinke. Zašto ih ne bi koristili kao dio prave jesenske torte nadjevene gljivama

Sastojci za 6 osoba:  4 dcl mlijeka, 200 g brašna, 2 jaja, 30 g otopljenog maslaca

Za bešamel: 1 l mlijeka, 100 g brašna, 100 g maslaca, sol, muškatni oraščić  

Za nadjev od gljiva:  500 g šampinjona, 300 g vrganja, 130 g poriluka,  30 g maslinova ulja, 250 g parmezana, 300 g kuhane šunke, sol, papar

Priprema: Od brašna, mlijeka, jaja i prstohvata soli napraviti smjesu za palačinke. U smjesu posljednji umiješati otopljeni maslac. Tijesto ostavite da se odmori pola sata.

Za to vrijeme očistiti gljive i narezati ih na ploškice. Očišćeni i oprani poriluk narezati na ploškice. Dinstati poriluk oko pet minuta na malo ulja, zatim dodati obje vrste gljiva. Dinstati 20-ak minuta na laganoj vatri dok gljive ne puste svu vodu. Začiniti solju i paprom i ostaviti po strani.

Pripremiti umak bešamel (prema uputama iz recepta za lazanje).
Od ranije pripremljene smjese ispeći palačinke (neka budu dimenzija otprilike kao vaš kalup za tortu).

Šunku nasjeckati na kockice. Na dno kalupa za tortu staviti masni papir te početi sa slaganjem vaše torte od palačinki. Na dno položite prvu palačinku, namazati ju umakom bešamel, staviti malo gljiva i šunke narezane na kockice te posuti s malo parmezana. Nastaviti slagati dok ne potrošite sve sastojke.

Završiti slojem bešamela i parmezana. Peći 40 minuta na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ostaviti da stoji desetak minuta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka