Blagdanski desert

Recepti za koje vam nije potrebno slastičarsko umijeće

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Pandoro je tradicionalan talijanski blagdanski slatki kruh. Okus mu možete poboljšati ako ga gostima ponudite s kremom koju ste pripremili sami



Ako nemate znanja niti vremena za blagdanski ručak kupite gotovi pandoro i poslužite ga s kremom. Ako ste ipak posjedujete malo slastičarskih vještina razrežite ga i punite jednostavnom kremom od sira mascarpone te prelijte glazurom od čokolade.


Punjeni pandoro


Sastojci: 1 pandoro, 1 mascarpone od 250 g, pola litre slatkog vrhnja, korica limuna ili naranče, 3 vrećice vanilin šećera; sok 2 naranče, žlica do dvije maraschina. Za preljev: 200 g čokolade, 2 žlice slatkog vrhnja


Priprema: Izraditi slatko vrhnje u nešto mekši šlag, dodati mascarpone i vanilin šećer i izraditi mikserom. Na kraju umiješati koricu naranče. Čokoladu otopiti na pari i na kraju umiješati 2 žlice slatkog vrhnja. Pandoro poprečno razrezati na ploške i svaku poškropiti mješavinom soka od naranče i maraschina. Mazati kremom od mascarponea, ohladiti i preliti glazurom od čokolade.

Foto Istock


Foto Istock





Pandoro s kremom zabaione


Sastojci za 4 osobe: 1 pandoro, 50 g vina Marsala  (ili dalmatinskog prošeka), 4 žutanjka, 80 g šećera


Za ganache: 70 g tamne čokolade, 65 g slatkog vrhnja


Priprema: U posudi lagano promiješati žutanke sa šećerom te neprestano miješajući umiješati marsalu ili prošek. Posudu staviti na paru i neprestano miješajući tući 10 do 15 minuta. Kada smjesa postane svijetla i udvostruči volumen posudu premijestiti na led i nastaviti miješati. Ovako ćete prekinuti »kuhanje«. Staviti u zdjelu za posluživanje, pokriti plastičnom folijom i čuvati u hladnjaku do posluživanja.


Dok se zabaione hladi pripremite ganache. Vrhnje zavriti i preliti preko sjeckane čokolade. Dobro promiješati i vaš ganache je gotov. Pandoro narezati na ploške, tostirati na tavi i poslužiti uz zabaione i ganache.

S ovim sastojcima možete pripremiti i »tortu«. Pandoro prerezati na nakoliko feta. Svaku namazati kremom i pokapati ganacheom.