Tradicijska jela

RIJEKA U TANJURU: U Teslinoj ulici otvoren bistro tradicijskih jela Mezanin

Edi Prodan

Gužva na otvorenju / arhiva NL

Gužva na otvorenju / arhiva NL

Bistro će u ponudi imati isključivo jela koja u svako doba godine karakteriziraju prehrambene navike Primorja, odnosno specifičnu simfoniju okusa koja karakterizira Mediteran



Europski kvart kulture dobio je i svoj adekvatni gastronomski sadržaj. U četvrtak navečer na adresi Nikole Tesle 1 otvoren je bistro Mezanin čija je nakana gostima koji stižu u Rijeku, jer nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora, pružiti sliku grada i njegove okolice na način kako se ona zrcali u – tanjuru. Dakako, želja im je dobiti bitku protiv gladi koju također svakodnevno iskazuju domaći gosti.


Bistro čiji je sada vlasnik tvrtka Stelugo na čelu s vlasnicom i direktoricom Monikom Srdoč, u ponudi će imati isključivo jela koja u svako doba godine karakteriziraju prehrambene navike Primorja, odnosno specifičnu simfoniju okusa koju karakterizira Mediteran, ali i s nemalim utjecajem austrijskih i sjevernotalijanskih područja. K tome, s obzirom da vlasnici dolaze iz Velih Muna, te da su sedam zadnjih godina, jer u ugostiteljstvu su znatno duže, zanat pekli u apsolutno kultnom matuljskom »Štacionu«, sumnje u njihovu EPK misiju ne bi trebalo biti.


– Lokacija na kojoj smo otvorili Mezanin je jedna od najznačajnijih u Rijeci. Frekventno mjesto, blizina kolodvora, bolnice, velikog broja zaposlenika koji rade po cijele dane i nemaju vremena za kuhanje. Upravo zbog toga, ali i zbog naših gastronomskih razmišljanja otvorili smo objekt koji karakterizira ponuda jednostavnih jela duboko ukorijenjenih u našu tradiciju. Mnoga od njih idu u red »jela na žlicu« koja su i najlakše probavljiva i jednostavno zdrava. Preferirat ćemo sve vrste maneštra i maneštrica, sezonskih dakako, jer ljeti sigurno nećemo nuditi jotu, potom nekima omraženih, ali zato ne baš malom broju ljudi omiljenih tripica, dok će morskih jela, posebno petkom, biti također velik broj. Naravno, i bakalar ćemo nuditi na žlicu, u njegovoj gulaš varijanti, ali bez – pomidora. Ono što je također važno, takva će jela biti dostupna cijelog dana, ne samo ujutro što je inače običaj ostalih objekata, po prilici od 9 do 21 sat. Svakako i po prihvatljivim cijenama – od 25 do 35 kuna, istaknuo nam je Norman Srdoč, glava obitelji te iskusni kuhar.




Jedini zaposlenici su obitelj Srdoč, uz Moniku i Normana radi i Stefano dok im je mlađi Lucas podrška koja po svemu sudeći ne bi trebala završiti u ugostiteljskim vodama. Koliko su uporni, pa i hrabri, govori podatak kako otvaraju već u 5.30 sati te kako im je radno vrijeme sve do 22 sata, osim nedjeljom kad će mrtvi umorni vjerojatno čitav dan odmarati.


S obzirom da se nalaze neposredno uz nekadašnju zgradu »Rikarda Benčića«, budući nukleus EPK projekta koji će svoju veliku promociju imati 2020. godine, namjera da u gastronomskom smislu predstave ono najbolje i najtradicionalnije svakako ide u red dodatnih posebitosti europskog kvarta kulture, četvrti koju osim Tesline i Krešimirove omeđuju još i Manzonijeva te Ulica Viktora Cara Emina.