Bogatstvo okusa

RECEPT ZA KIŠNI DAN Dekadentna i kremasta juha sa slaninom, tamnim pivom i cheddar sirom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Hrskava slanina, fino tamno pivo i raskošni cheddar sir glavne su zvijezde ove ultimativne comfort food juhe



Neodoljiva kombinacija okusa stapa se u kremastoj, bogatoj i dekadentnoj juhi kao stvorenoj za hladni i kišni dan. Hrskava slanina, fino tamno pivo i dekadentni, kremasti cheddar sir glavne su zvijezde juhe koju ćete uskoro ponovno poželjeti pripremiti.


Sastojci:


1 luk, nasjeckan na sitno


1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno




1 žlica Dijon senfa


1 žličica crvene paprike


¼ šalice brašna


¼ žličice soli


slanina narezana na kockice


3.5 dcl kvalitetnog crnog piva


2 šalice pilećeg temeljca


2 šalice punomasnog mlijeka


1 manja glavica brokule, narezana na manje komade


2 naribane mrkve


¾ šalice cheddar sira (ili po izboru)


Za dekoraciju:


naribani sir


tostirani kruh


Priprema:


1. Slaninu preprecite u većoj, dubljoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava, a zatim prebacite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće. Stavite sa strane nekoliko kockica za dekoraciju.


2. U istoj tavi, na masnoći koja je preostala od prženja prodinstajte nasjeckani luk, posolite i povremeno promiješajte dok luk ne omekša (otprilike 3-5 minuta), a zatim dodajte nasjeckani češnjak, senf i papriku i kuhajte neprestano miješajući otprilike 30 sekundi. Dodajte brašno i dobro promiješajte te kuhajte još dodatnu minutu do dvije dok brašno ne potamni- na taj način juha će dobiti puninu okusa.


3. Polako ulijte pivu i kuhačom miješajte dok se ne reducira (otprilike jednu minutu), a zatim dodajte pileći temeljac i mlijeko te zakuhajte do vrenja, a zatim smanjite vatru. Kuhajte 5 minuta dok se juha ne zgusne.


4. Dodajte brokulu i mrkvu i kuhajte 5 minuta dok brokula ne omekša. Po želji, juhu možete izmiksati štapnim mikserom do željene gustoće.


5. Servirajte s naribanim sirom, komadićima slanine i tostiranim kruhom.