Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
15. listopada 2018.
Za prste polizat'

foto Punjene lignje u umaku od rajčica pravi su izbor za sve ljubitelje morskih delicija

Foto Instagram bahari_richmond
Foto Instagram bahari_richmond
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2018. u 11:43 2018-10-11T11:43:00+02:00

Gotovo jelo posipati sjeckanim peršinom i poslužiti uz palentu.

Lignje su mnogima omiljene morske delicije. Osim na žaru i "na gulaš" lignje mnogi

Sastojci:
750 g većih liganja
6 režnjeva češnjaka
400 g pelata
2 svežnjića peršina
malo kapar
300 g crnih maslina bez koštica
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema: Prvo napravite umak. Nasjeckati dva režnja češnjaka, rajčice, tri masline i četiri kapara. Zagrijati ulje. Kratko popržiti češnjak, dodati masline i kapare te promiješati. Ubaciti rajčice, 1 dcl vode te začiniti solju i paprom. Kada provri, smanjiti vatru te pustiti da lagano kuha.

Lignje očistiti. Skinuti »krila« i krakove te ih nasjeckati. Očistiti preostali češnjak te ga nasjeckati zajedno s polovicom peršina. Nasjeckati 2 žlice maslina te pomiješati s krakovima te češnjakom i peršinom. Začiniti solju i paprom i sve zajedno dinstati na maslinovom ulju. Gotovu smjesu malo ohladiti te njome puniti lignje.

Punjene lignje stavljati u umak i povremeno zalijevati. Kuhati oko 25 minuta. Po potrebi doliti još vruće vode. Kada su lignje gotove u umak umiješati ostatak crnih maslina. Gotovo jelo posipati sjeckanim peršinom.
Poslužiti uz palentu.
*recept uz dozvolu autorice Božene Regvart Muić preuzet iz kuharice Puntarske masline na tanjuru

Foto Instagram

Foto Instagram

Foto chughnatasha, pebblesgozo

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka