Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Gurmanka

Predstavljamo gastroblogericu Lidiju Osmak iz Zagreba: "Deserti su oduvijek moja strast i velika ljubav"

Predstavljamo gastroblogericu Lidiju Osmak iz Zagreba: "Deserti su oduvijek moja strast i velika ljubav"
Predstavljamo gastroblogericu Lidiju Osmak iz Zagreba: "Deserti su oduvijek moja strast i velika ljubav"
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2019. u 11:39 2019-03-17T11:39:27+01:00

Budući da sam već neko vrijeme nezaposlena, imam vremena napretek za svoj mali slatki hobi koji me vrlo usrećuje, a u mojim kolačima ponajviše uživaju članovi moje obitelji, govori Osmak

Blog Gurmanka postoji od 2015. godine i prava je riznica inspirativnih slatkih recepata među kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Iza bloga koji na Facebooku ima više od 25 tisuća pratitelja, krije se 47-godišnja Lidija Osmak iz Zagreba.

– Blog sam pokrenula na nagovor svojih kćeri koje su i glavni »krivci« za njegovo postojanje. Budući da sam već neko vrijeme nezaposlena, imam vremena napretek za svoj mali slatki hobi koji me vrlo usrećuje, a u mojim kolačima ponajviše uživaju članovi moje obitelji, ali i pokoja susjeda. Ljubav prema kolačima postojala je oduvijek, ali nisam ni sanjala da ću pronaći tako veliko zadovoljstvo u fotografiranju i prezentaciji svojih slastica! Već dok ih pripremam, razmišljam kako ću urediti sliku i koje boje će prevladavati, a posebno me oduševljavaju tamne fotografije s istaknutim detaljima, otkrila nam je Lidija.

Iako za svoju obitelj kuha svakodnevna tradicionalna jela, deserti su oduvijek njezina strast i velika ljubav.

– Možda me baš smiruje i opušta to što za dobar desert ne vrijede pravila improvizacije, nego treba slijediti točno recept, biti koncentriran i usredotočen, pa naravno i rezultat neće izostati. Upravo ovaj desert koji ću podijeliti s vama mi je i najdraži. Tisuću listića je kolač koji je uvijek tražen i omiljen na svim našim obiteljskim okupljanjima tako da se nadam da će se svidjeti i vašim čitateljima. Glatka svilena krema i hrskavo tijesto koje naprosto pršti u ustima zasigurno su dovoljan razlog da ga i vi zavolite, rekla je Lidija i dodala:

– Što se tiče slanih jela, radim ih svakodnevno i podjednako uživam u tome mada ih rijetko fotografiram jer su naprosto dio svakodnevice. Uživam u raznim varijantama krem juhica, a uvijek ću rado napraviti odličan osso bucco baš po svome guštu ili možda salatu od hobotnice na veliko zadovoljstvo mojih ostalih ukućana. Imala sam sreću što sam učila kuhati od moje svekrve Slavonke širokog osmijeha i velike duše, tako da sve njene savjete pamtim i danas te ih svakodnevno prenosim svojim kćerima koje će, nadam se, sačuvati naše tradicionalne recepte kao i baštiniti ljubav prema našoj hrvatskoj kuhinji.

Stubička pisanica

TUBICKA0PISANICA

Klasik koji je uvijek rado viđen na našim stolovima, a u njemu podjednako uživamo bilo da se radi o nekoj svečanoj prilici ili o sasvim običnom ručku koji možete spremiti već ovog vikenda.

Sastojci:

2 kom svinjskog filea (lungića)

50 g suhih šljiva

250 ml vrhnja za kuhanje

100 ml bijelog vina

2 žlice šljivovice

nekoliko žlica ulja

žlica maslaca

sol, vegeta, papar, peršin

Priprema: Meso dobro osušite, začinite solju i paprom te pomoću kuhače napravite uzduž cijelog komada filea rupu koju ćete nadjenuti suhim šljivama. Ispecite ih sa svih strana na dobro ugrijanoj masnoći te podlijevajte naizmjenično vodom i bijelim vinom. Ostatak šljiva, ovisno o ukusu, narežite na sitne komadiće i dodajte da se dinstaju pored mesa. Sve skupa zalijte vrhnjem za kuhanje i šljivovicom, dodajte komadić maslaca te začinite prema ukusu i dinstajte dok meso ne omekša. Gotovo jelo narežite na komade, servirajte uz široke rezance i posipajte svježe narezanim peršinom. Servus i u slast!

Tisuću listića

10000LISTICA0

Ovaj kolač je zaista nešto posebno i trebate ga svakako isprobati (ako još niste) tako da koristim ovu priliku da baš ovaj recept podijelim s vama. Hrskav i ukusan desert, sigurna sam, osvojit će vas kako svojim okusima, tako i jednostavnošću pripreme!

Sastojci:

4 kom lisnatog tijesta (možete kupiti ono već razvaljano)

2 pudinga od vanilije

600 ml mlijeka

5 žlica šećera

500 ml slatkog vrhnja

Priprema: Na 200°C ispecite listove lisnatog tijesta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Za kremu na mlijeku skuhajte puding, pokrijte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na hlađenje. Od slatkog vrhnja umutite šlag i dodajte ga ohlađenoj kremi. Od svakog komada lisnatog odrežite oko 2 cm tijesta koje ćete izmrviti na vrh gotovog kolača, a svaku koru premažite kremom. Kolač završite kremom na koju namrvite ranije odvojene komadiće lisnatog tijesta i naribajte bijelu čokoladu. Kolač dobro ohladite prije serviranja.

Pinca – slatki uskršnji kruh

PINCA

Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio! Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama. Miris tople pince donijet će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!

Sastojci:

500 g glatkog brašna

svježi kvasac

200 ml mlijeka

130 g maslaca

pola žličice soli

5 žutanjaka

100 g šećera

sok pola naranče

žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma

sir, orasi, brusnice, suho voće – prema želji ako želite puniti pincu

Priprema: Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne, dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na četiri dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite, možete je napuniti sirom i suhim voćem.

Nadjev:

100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...)

jaje

3 žlice šećera u prahu

aroma vanilije, naribana kora limuna ili naranče

malo oraha, brusnica...

Priprema: Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180°C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova, tek sada je premažite žlicom meda kojoi ste razmutili s malo mlijeka. Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.