Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
16. studenoga 2018.
Slatki recept

Pravi klasik među kolačima: Štrudel od jabuka

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2017. u 8:30 2017-10-22T08:30:00+02:00

Štrudel s jabukama pravi je klasik. Ako niste vični spravljanju tijesta poslužite se onim kupovnim. Bit će jednako ukusan

Za tijesto: 130 g brašna, 30 ml vode 1 žlica ulja 1 jaje  prstohvat soli

Za punjenje: 750 g jabuka, 60 g demerara šećera, 60 g krušnih mrvica, 50 g maslaca, 50 g grožđica, 25 g tostiranih oguljenih badema ili lješnjaka, 1 žličica cimeta u prahu, 2 žlice ruma, korica 1 neprskanog limuna

Priprema: Prvo valja pripremiti tijesto. U posudi pomiješati brašno s prstohvatom soli, dodati jaje, vodu i ulje te energično promiješati. Prebaciti na nauljenu površinu i nastaviti mijesiti. Kada tijesto postane elastično oblikovati kuglu, nauljiti i pokriti plastičnom folijom. Tijesto staviti na sat vremena u hladnjak. Grožđice namočiti u rum, a u posudi otopiti maslac i na njemu popržiti krušne mrvice.

Zatim oguliti jabuke, narezati ih na ploškice te pomiješati sa šećerom, tostiranim grubo nasjeckanim bademima, koricom limuna i cimetom. Dodati ocijeđene grožđice i sve dobro promiješati. Pusti kratko da odstoji.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika. Premazati s još malo otopljenog maslaca i posuti krušnim mrvicama. Povrh rasporediti ocijeđenu smjesu od jabuka i zarolati po duljini i zatvoriti rubove. Premazati maslacem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Kada je gotov po želi posuti šećerom u prahu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka