Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
17. studenoga 2018.
Ideja za ručak

Prava »hrana za utjehu«: Gratinirana tjestenina sa špinatom

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 7:30 2018-10-22T07:30:00+02:00

Tijelu treba i ugađati, a među jela kojima si ugađamo svakako spada tjestenina sa sirom, u ovom receptu kombinirana je sa špinatom

»Hrana za utjehu« odnosno u originalu »comfort food« nešto je što si svatko mora povremeno priuštiti. Tijelu treba i ugađati, a među jela kojima si ugađamo svakako spada tjestenina sa sirom. Iako je prilično kalorična, jako je ukusna pa zašto ju ne bi pripremili s vremena na vrijeme. Pronašli smo recept koji se može pripremati s nekoliko vrsta tjestenine. Naš su prijedlog rigatoni, penne ili školjke.

Sastojci za 4 osobe:
400 g tjestenine (rigatoni ili školjke)
1 kg špinata
150 g slatke gorgonzole
220 g sira mascarpone
200 g slatkog vrhnja
280 g naribanog parmezana
3 grančice timijana
20 g maslinova ulja
crni papar

Priprema: Prije svega zakuhajte vodu za tjesteninu. Sol dodati tek kada voda zakuha. Ubaciti tjesteninu i kuhati pet minuta kraće nego što piše na pakiranju. Sačuvati nekoliko kacijola vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Špinat očistiti, oprati, i staviti u drugu posudu. Dodati vrlo malo vode, poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko pet minuta.  Dok se špinat kuha, gorgonzoli ukloniti koru i narezati na kockice. Gorgonzolu staviti u neprijanjajuću tavu, lagano otopiti i dodati mascarpone. Dobro promiješati kako bi se oba sira dobro otopila. Posljednje umiješati slatko vrhnje. Dobit ćete rijetku kremu. Tada umiješati polovicu naribanog parmezana. Ugasiti plamen.

Špinat prebaciti u visoku posudu, dodati kacijol vode u kojoj se kuhala tjestenina i usitniti štapnim mikserom.
Tjesteninu pomiješati s kremom od sira i listićima timijana, polovicu (ili trećinu, ovisno kolika je posuda) rasporediti u namašćenu vatrostalnu posudu, začiniti paprom i preliti jednim dijelom kreme od špinata. Posuti parmezanom i nastaviti slagati dok ne potrošite sve sastojke. Posljednji sloj pokapati s malo maslinova ulja i posuti preostalim parmezanom.

Peći oko pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka