Ako želite kroasane možete i zamrznuti. To činite prije posljednjeg dizanja
Volite dan započeti uz pecivo, sir i salamu? Zašto ne bi umjesto kupovnog peciva ili kruha u vlastitoj kuhinji pripremili svima omiljene kroasane. Budući da nisu slatki puniti ih možete nadjevom po želji.
Priprema: U vodi sobne temperature otopiti kvasac. U drugoj posudi pomiješati obje vrste brašna, dodati vodu s kvascem i šećer. Izraditi mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim dodati ulje i nastaviti »raditi« s mikserom dok se svo ulje ne upije u tijesto. Posljednju dodati sol i nastaviti »miksati« nekoliko minuta. Tijesto oblikovati u kuglu i ostaviti da se diže oko dva sata u posudi pokrivenoj plastičnom folijom.
Maslac (ne smije biti niti previše mekan, niti previše tvrd) staviti na pobrašnjenu površinu, pobrašniti po površini, i razvaljati u oblik kvadrata dimenzija 20×20 centimetara i debljine pola centimetra. Razvaljani malsac obložiti plastičnom folijom i staviti u hladnjak.
Kada se tijesto diglo razvaljati ga u kvadrat dimenzija 30×30 cm, u sredinu položiti maslac (tako da vrhovi razvaljanog maslaca budu na sredini stranica tijesta). Preklopiti rubove (kao pismo). Ostaviti da se odmara 15 minuta u hladnjaku, a zatim razvaljati po dužini. Dobit ćete pravokutnik dužine oko 44 cm. Tri puta ga preklopite i stavite u hladnjak na pola sata. Ponovo razvaljati i ponovo preklopiti tri puta. Ponovo staviti u hladnjak na pola sata.
Ponoviti postupak još jednom. Posljednji put tijesto neka odmara oko dva sata (ili preko noći).
Tijesto razvaljati na 2 do 3 mm i moralo bi biti 75 cm dugo i 15 cm široko. Rezati trokute, lagano razvući svaki prstima i zarolati u kroasan. Svaki premazati razmućenim jajetom i posuti željenom vrstom sezama.