Zdravlje na stolu

Po jutru se dan poznaje: Ne preskačite doručak!

Ana Braškić

Ne kaže se uzalud doručkuj kao kralj. Znači ujutro je važno pojesti puno, ali jednako tako hrana mora biti lako probavljiva jer najmanje što nam treba jest težina na želucu

Ako do sada niste stekli naviku da doručkujete možda ćete promijeniti mišljenje kada pročitate da doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet i pomaže u gubitku suvišnih kilogramaPo jutru se dan poznaje! Zato ne preskačite doručak. Ujutro, pogotovo ako radite, ne biste trebali biti gladni i nervozni.

Što jesti? Ne kaže se uzalud doručkuj kao kralj. Znači ujutro je važno pojesti puno, ali jednako tako hrana mora biti lako probavljiva jer najmanje što nam treba jest težina na želucu. Ako do sada niste stekli naviku da doručkujete možda ćete promijeniti mišljenje kada pročitate da doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet, pomaže u gubitku suvišnih kilograma i djeluje kao prevencija od dijabetesa.


  Dobra kombinacija su recimo jaja s povrćem i pecivo, ili žitarice s mlijekom, sendvič sa sirom i šunkom, jogurt s bananom, bademima ili orasima… Izbor je stvarno velik, važno je samo da nešto unesete u tijelo. Da bi mišići i mozak radili treba im »gorivo«, ako preskočimo doručak natjerat ćemo tijelo da razgrađuje glikogen, energiju pohranjenu u mišićima. I smoothie može biti idealan za početak dana, a posebno je ukusan ako voće i povrće pomiješate s mlijekom ili jogurtom. Konzumiranjem smoothija već u rano jutro opskbit ćete tijelo vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidansima i vlaknima.


—————————————————————-


» Kruh od heljde i raži




  Sastojci za dva kruščića: 4 žlice heljdina brašna, 4 žlice raženog brašna, 4 žlice bijelog brašna, žličica soli, maslinovo ulje, žličica šećera, 1 suhi kvasac, mlake vode koliko traži, šaka sjemenki suncokreta, šaka sitnih zobenih pahuljica, šaka sezama i još sezama za posipanje.


  Priprema: Pomiješati sve tri vrste brašna sa suhim kvascem, solju i šećerom te smjesi postepeno dodavati mlake vode. Mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja ne smije biti pretvrda. Premazati maslinovim uljem, prekriti prozirnom folijom, prekriti krpom i staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže oko sat vremena. Za to vrijeme na tavici popržiti sjemenke suncokreta, sezama i zobene pahuljice. Kada se ohlade umijesiti u tijesto, još jednom premazati maslinovim uljem i pustiti da se još jednom digne. Smjesu premijesiti i podijeliti u dva dijela. Svaki posuti sezamom i peći u manjim papirnatim kalupima ili u jednom velikom. Dva manja kruščića bit će pečena nakon 20 minuta u pećnici na vrući zrak zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ako se odlučite ispeći jedan komad produljite vrijeme pečenja na pola sata.