Ideja za ručak

Pileći batci u umaku od meda jednostavni su za pripremu

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Sočne pileće batke možete poslužiti s rižom na maslacu ili zelenom salatom



Krilca, prsa ili batci? Koji je vaš najdraži komad piletine. Pileća prsa obično biraju oni koji paze na liniju, oni pravi gurmani odabrat će krilca ili batke. Današnji recept odnosi se na batke, najsočniji dio pileta.


Sastojci: 6 pilećih batakasol, papar30 g maslinova ulja1 dcl vode4 ploške limunasezamvlasac1 ljuta papričica Za umak od meda:80 g kestenova meda20 g aceta balsamica 40 g soka od limunapola žličice crvene paprikesvježi đumbir

Priprema: Pileće batke posušiti, posoliti i popapriti sa svih strana. Na tavi zagrijati maslinovo ulje i popržiti batke, dvije do tri minute sa svake strane. Koža mora postati zapečena sa svih strana.


Dok se batci peku pripremiti umak. U posudici pomiješati med, aceto balsamico i limunov sok. Dodati crvenu papriku, malo naribanog đumbira i dobro promiješati. Kada su batci dobili boju sa svih strana, svaki malo pokapati umakom i tako ponoviti sa svih strana. Podliti 1 declitirom vode sobne temperature, poklopiti i kuhari na laganoj vatri oko 25 minuta. Povremeno ih okrenite kako bi se ravnomjerno skuhala. Kada istekne navedeno vrijeme, maknuti poklopac, pojačati plamen i reducirati umak.




Ljutoj papričici ukloniti sjemenke i narezati na kolutiće, a limun na ploške.


Kada se umak reducirao ubaciti sezam, nasjeckani vlasac, ljutu papričicu i ploške limuna. Promiješati i poslužiti toplo s rižom na maslacu ili zelenom salatom.