Petra Jelenić, Gordana Sečen i Marin Medak / Foto Denis LOVROVIĆ
Voljela bi napraviti praline koje bi okusima imale bazu u tradicionalnim hrvatskim kolačima. Krenut ćemo sa Zagrebom, jer smo tu gdje jesmo, ali ćemo se i širiti. Recimo, kad pomiješate bijelu čokoladu s makom, pa u to pomiješate još neke začine, dobijete fin okus file makovnjače, otkriva slastičarka Petra Jelenić
Ovdje možete naći macaronse Petre Jelenić – piše na vratima lijepe, decentne i bukvalno slatke čokolaterije Artisan Crafted Chocolates. Evo je, u centru Zagreba, u prolazu Lovački rog, kako dućana s čokoladnim slasticama, tako i o slastičarke znane ako ništa ono iz HTV-ova serijala »Slatka kuharica« u kojem je krstarila Hrvatskom, učila od naših gospođa kako se rade neke znane hrvatske slastice, da bi im zatim dala svoj pečat taman da ‘staro’ bude ‘moderno’ a opet jednako nepcu podatno.
I nije, dakako, Jelenić ni malo slučajno tu u Artisan Crafted Chocolates dućanu, tom čokoladnom projektu iza kojeg stoji znani chef Marin Medak sa svojim timom, onim istim s kojim je na noge dizao restorane »Rougemarin« i »XATO« vazda donoseći nešto novo na domaću gastro scenu.
Nije slučajna njihova suradnja jer su im se vizije kad tad morale sresti, onako kako su se već sreli davne 2002. godine, taman da danas u vitrini stoje macaronsi, a sutra i neke nove praline i čokolade koje će nas okusom vratiti tamo gdje nam je nekad bilo i lijepo i dobro.
Makovnjača u obliku pralina
– Voljela bi napraviti praline koje bi okusima imale bazu u tradicionalnim hrvatskim kolačima. Krenut ćemo sa Zagrebom, jer smo tu gdje jesmo, ali ćemo se i širiti. Recimo, kad pomiješate bijelu čokoladu s makom, pa u to pomiješate još neke začine, dobijete fin okus file makovnjače. Umjesto tijesta hrskavog dobijete malo tamne čokolade, zagrizete i eto vas u filu od makovnjače. Ja to volim i onda zašto to ne bi i napravila – kazuje, pak, Jelenić.
Čokolada je moja mirovina
Elem, u Ilici tako praline i čokolade bez aditiva, s malo šećera, s puno prirodnih sastojaka, u mnogo varijanti i okusa. Earl grey, slani karamel, chai tigres, banana popcorn, praline malina i sesame chocolate… I macaronsi, idealan slatki zalogaj, sladak i ukusan, pri čemu Jelenić pazi da slatku školjku macaronsa izbalansira s punjenjem koje će biti manje slatko, kiselije, neutralnije.
Medak veli kako će svi na Petrinom valu zajahati ne bi li čokolaterstvo digli na višu razinu. Petra pak veli kako valje gledati i put turista i ponuditi im dobrom najbolje. Uostalom, kako nam kazuje Gordana Sečen koja u čokolateriji i komunicira s kupcima, ove praline i Belgijanci kupuju, pa još pri tom vele kako takvih u Belgiji nema. Što li će tek reći kad ih u pralini dočeka makovnjača, orehnjača, ili pak štrudla od jabuka!?!
Macaronsi s ganache kremom od tamne čokolade i malinama
Za ganache čokoladu natrgati na manje komade. Slatko vrhnje grijati do vrenja pa preliti preko čokolade. Pokriti poklopcem pa pustiti 10 minuta. Tada pjenjačom miješati u glatku smjesu. Ohladiti. Macaronse puniti kremom. U sredinu utisnuti svježu malinu. Poklopiti. Spremiti u hladnjak da se stisne. Poslužiti sa svježim malinama i tučenim slatkim vrhnjem.