Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
7. prosinca 2019.
ZOI

Paški sir od sada u društvu proizvoda zaštićenih oznaka

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2019. u 18:24 2019-11-26T18:24:21+01:00

Odlukom Europske komisije “Paški sir” je od jučer upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI). Proces zaštite naziva proizvoda „Paški sir“ započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Paški sir“.

Tako od sada imamo 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Podsjećamo kako su uz naziv Paški sir, registrirani: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci. 

EU znak zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što je na posljednjem sastanku u Kini ovoga studenoga povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu pa će Kinezi jesti i piti „Neretvansku mandarinu“, „Baranjski kulen“, „Dalmatinski pršut“, „Drniški pršut“, „Lički krumpir“ i vino „Dingač“, a dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut“, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije.

Zemljopisno područje proizvodnje „Paškog sira“ obuhvaća cijelo područje otoka Paga i otočiće Maun i Skrda. „Paški sir“ je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju „Paškog sira“ dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava na količinu proizvedenoga mlijeka i na njegov kemijski sastav, preradbene osobine i vrhunsku kvalitetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.