Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Delicija

"Opatijska kamelija": Zdrava torta bez šećera, brašna i masnoće

"Opatijska kamelija": Zdrava torta bez šećera, brašna i masnoće
"Opatijska kamelija": Zdrava torta bez šećera, brašna i masnoće
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2011. u 19:24 2011-10-06T19:24:13+02:00

Ova torta ne sadrži bijeli šećer, ni bijelo brašno, niti masnoće životinjskog podrijetla, izrađena je samo od mediteranskih namirnica, a upravo tu dijetu i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča kao najzdraviju

U svibnju ove godine u gradu Honolulu na arhipelagu otočja Havaji održan je 146. kongres Američke udruge liječnika koji se bave duševnim zdravljem. Na kongresu je bilo prisutno više od 10.000 liječnika iz cijeloga svijeta koji su se došli upoznati s najnovijim znanstvenim otkrićima kako bi ih primijenili u praksi u zemljama iz kojih dolaze. Predsjednica kongresa dr. Carol Bernstein istaknula je potrebu jačeg povezivanja i razvoja interdisciplinarnih znanja i vještina čija se ekspertiza i stručni rad preklapaju s medicinskom strukom. Ta polja uključuju umjetnost, glazbu, književnost i poslovanje – kaže hrvatski liječnik mr. sc. Sandi Krstinić, doktor medicine iz Lovrana koji je bio na ovom kongresu, a čija je prva knjiga »Neuronutricionizam-Prehrana prema emocijama« prevedena na pet svjetskih jezika.
   

Zdrava namirnica

Priprema novu knjigu radnog naslova »Poslovanje prema emocijama« koja će uskoro biti objavljena u izdanju VBZ-a u Hrvatskoj i zemljama regije. Njegovo je mišljenje kako će i spomenuta knjiga pomoći u tome da trendovi o kojima je govorila predsjednica američkog kongresa, stignu u Hrvatsku.

Također, u Opatiji je na tragu te vizije nedavno promovirana torta Opatijska kamelija koju je osmislila umjetnica Yasna Skorup Krneta, a kako se u izradi ove delicije koriste samo zdravi sastojci, i na ovom primjeru može se vidjeti da su preporuke s prestižnog kongresa liječnika već zaživjele u Opatiji.

– Opatija je kroz povijest poznata po velikanima medicinskih nauka koji su u njoj boravili i radili, a sada postaje poznata po osmišljavanju i realizaciji najnovijih smjernica suvremene medicinske znanosti – smatra dr. Krstinić koji je po povratku iz Amerike u Opatiji prepoznao tortu Opatijska kamelija kao odličan primjer sinergije moderne medicinske znanosti i umjetnosti.

1358247

– Sa zdravstvenog aspekta ova torta je nesvakidašnji primjer zdrave namirnice koja se može samo preporučiti za prehranu ljudi, a ujedno je rezultat umjetničkog promišljanja što pokazuje povezanost medicine i umjetnosti o čemu je govoreno na kongresu u Americi. Može se slobodno zaključiti da je opatijski zdravstveni turizam jedan od najpropulzivnijih u svijetu kada je u pitanju implementacija smjernica o razvoju zdravlja na planetarnoj razini. Torta Opatijska kamelija je izrađena samo od mediteranskih namirnica, a upravo mediteransku dijetu i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča kao najzdraviju.
   

Tajni sastojak

Ova torta ne sadrži bijeli šećer, ni bijelo brašno, niti masnoće životinjskog podrijetla. U sastav ove originalne torte koja uz prehrambene vrijednosti ostavlja i snažan vizualni dojam te je sjajan suvenir i zdravi dar iz Opatije, ulaze smokve, bademi, rogač, grožđice, naranča, marcipan i čokolada. A tajni sastojak u njoj asocira na mirise i podneblje Mediterana u kojem je i nastala. Ovo su sve birani sastojci koji imaju neprocjenjivu nutricionističku i neuronutricionističku vrijednost – ocijenio je dr. Sandi Krstinić.

Analizirao je i sastojke ove originalne i jedinstvene torte koja se može nabaviti u kavanama opatijskih hotela.    
   

Smokve

Smokve su voće koje prema DASH studiji pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, zbog toga što su bogate kalijem, i na taj način smanjuju štetan utjecaj soli u presoljenom obroku, što svakako treba izbjegavati. Druga studija je pokazala da unos smokava pomaže u procesima mršavljenja jer proces probave smokava poradi bogatstva biljnih vlakana u njima je usporen i tako se odgađa pojava osjeta gladi. Studija na 50.000 žena je pokazala da one koje konzumiraju smokve za 34 posto rjeđe obolijevaju od karcinoma dojke. Smokve su bogate kalcijem i njihov unos sprečava nastanak osteoporoze, a kalij će preko mehanizma u bubrezima, smanjiti gubitak kalcija mokraćom što se može desiti kod unosa presoljene hrane.    
   

Bademi

Bademi kao druga zdrava namirnica u torti Opatijska kamelija će pomoći ljudskom organizmu da očuva zdravlje srca i krvnih žila. A znamo da su upravo ovi bolesnici česti posjetitelji Opatije koji koriste blagodati šetnji uz more koji sada imaju priliku i za zdravu okrjepu u nekom od hotela ili kavana koji nude ovaj kolač. Za nadoknadu tekućine se preporuča sok mladog zelenog kokosa, a ako ga hotel nema u ponudi onda prednost treba dati toplim čajevima, kao što su kamilica, šipak, zeleni čaj i slično. Za zaslađivanjem nema potrebe, jer je smokva iz torte dovoljno slatka, ili se može upotrijebiti med koji mora zamijeniti bijeli šećer.

Bademi su prema novim istraživanjima provedenima u Americi, o čemu je bilo govora na kongresu u Honolulu, a koje nam donosi liječnik mr. sc. Sandi Krstinić, odgovorni za sniženje lošeg LDL kolesterola i smanjuju rizik za srčana oboljenja i do 30 posto, a prema nekim istraživačima i do 45 posto. Ovaj povoljan učinak nastupa vrlo brzo, već dva tjedna nakon konzumacije badema. Bademi su bogati i vitaminom E, magnezijem i kalijem i čini se da ovaj omjer oligoelemenata u njima pomaže za 25 posto u sprečavanju nastanka žučnih kamenaca što je pokazala studija provedena na 80.000 ispitanika.    
   

Rogač

Rogač je sljedeća zdrava namirnica u torti koja pomaže i regulira rad probavnih organa. Rogač se može koristiti kao zamjena za kofein u kavi kod osoba koje boluju od povišenog krvnog tlaka, a galična kiselina kojom rogač obiluje ima djelovanje kao imunostimulans.    
   

Naranča

Naranča je također imunostimulans jer supstanca herperidin iz soka naranče ima protuupalno djelovanje i pomaže organizmu u borbi protiv svih bolesti. Nova istraživanja su pokazala da spojevi zeaxanthin i cryptoxanthin u soku naranče smanjuju rizik za nastanak reumatskih bolesti za 50 posto. Studija na 6.000 bolesnika pokazala je da jedna naranča dnevno smanjuje nastanak čira na želucu i štiti od karcinoma želuca.    
   

Čokolada

Čokolada je najmoćnija namirnica kada je u pitanju njeno djelovanje na emocije i osjećaje ljudi, i još se zove prirodnim antidepresivom. Nedavno istraživanje engleskih znanstvenika je pokazalo da otapanje čokolade u ustima i njena konzumacija ima jače djelovanje na ubrzanje rada srca i uzbuđenje ispitanika, u usporedbi s poljupcem. Čini se da i torta Opatijska kamelija koja je bogata čokoladom može imati isti učinak – preporučio je dr. Sandi Krstinić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka