Miriše na zimu

Omiljeni zimski začin, cimet, može biti glavni sastojak u keksima

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Kekse ohladiti na rešetki i posve hladne spremiti u metalnu kutiju



Sastojci za 30-ak komada:125 g ohlađenog maslaca, 250 g brašna, 100 g šećera, 1 jaje, 1 žličica cimeta, 15 g meda, prstohvat soli


Priprema: Prosijati brašno, dodati mu prstohvat soli, cimet i ohlađeni maslac narezan na kockice. Sastojke izraditi pomoću miksera ne bi li dobili smjesu mrvičaste strukture. Dodati šećer, med i razmućeno jaje.


Zamijesiti tijesto koje mora biti glatko i čvrsto. Omotati plastičnom folijom i staviti na sat vremena u hladnjak.




Nakon isteka vremena razvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra i pomoću modlica ili obične čaše promjera 6 cm rezati kekse. Ostatak tijesta sakupiti i staviti kratko u hladnjak zatim ponovo razvaljati i rezati kekse.


Kekse slagati na pleh obložen masnim papirom, a prije pečenja valja ih pustiti 15 minuta o hladnjaku. Kekse peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Kekse ohladiti na rešetki i posve hladne spremiti u metalnu kutiju.