Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
17. siječnja 2019.
VEGE RUČAK

Odličan odabir za hladni zimski dan: Maneštra od rajčice sa slanutkom i bulgurom

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 10:35 2019-01-11T10:35:26+01:00

Vama kojima nedostaje mesa uvijek recept možete pojačati s malo suhog mesa ili pancete

Bulgur, odnosno napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica sve se češće nalazi i u našim tanjurima. Jednako se dobro uklapa u topla jela, juhe, kao prilog, ali i u hladnu salatu. U današnjem prijedlogu sastavni je dio maneštre pogodne i za vegetarijance. A vama kojima nedostaje mesa uvijek recept možete pojačati s malo suhog mesa ili pancete.

Sastojci:
200 g bulgura
380 g pelata
140 g kuhanog slanutka
3 mrkve
pola kapule
30 g koncentrata od rajčice
5 g slatke paprike
6 listića kadulje
timjan, mažuran
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema: Kapulu sitno nasjeckati, mrkvu oguliti i narezati na tanke ploške ili kockice. U loncu na maslinovom ulju prvo popržiti kapulu, a zatim dodati mrkvu. Nakon nekoliko minuta ubaciti pelate koje ste prethodno malo izgnječili vilicom. Dodati sol i papar i kuhati na laganoj vatri oko pet minuta.
Zatim dodati kuhani slanutak i svo začinsko bilje, dobro promiješati i kuhati desetak minuta.Ako je potrebno doliti malo vode.

Nakon isteka vremena ubaciti bulgur i začiniti slatkom paprikom. Kuhati još pola sata postepeno dolijevajući vodu. Pred kraj kuhanja umiješati koncentrat od rajčice. Na kraju začiniti maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka